Globális leállás: rejtélyes informatikai hiba okoz fennakadásokat világszerte

MTI Illusztráció: Pixabay
2024.07.19. 11:05

Egyelőre tisztázatlan eredetű informatikai hiba akadályozza repülőterek, légitársaságok, vasutak, bankok, távközlési és médiavállalatok és más nagy rendszerek működését szerte a világban.

Egyebek közt fennakadások vannak az összes spanyol repülőtéren, a berlini és az amszterdami repülőtéren, a legnagyobb brit vasúttársaságnál, a brit Sky tévétársaságnál, továbbá számos ausztráliai és új-zélandi vállalatnál. A Microsoft-felhasználók világszerte jelezték a problémát. A technológiai óriásvállalat pénteken közölte, hogy fokozatosan javítja a Microsoft 365 alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférést érintő problémát.

A kiesés oka, pontos jellege és mértéke nem egyértelmű. A vállalat X-posztjaiban pénteken korábban arról számolt be, hogy a helyzet javul, de közben egyre súlyosbodó kiesésekről érkeztek jelentések világszerte.

A Crowdstrike globális kiberbiztonsági céghez és a Microsofthoz kapcsolódó fennakadások pénteken Ausztráliában és Új-Zélandon a médiát, kiskereskedelmet, bankokat, a légitársaságokat és távközlési vállalatokat is érintették. Ausztrália legnagyobb bankja, a Commonwealth Bank közölte, hogy a szolgáltatás fennakadása miatt egyes ügyfelei nem tudtak pénzt utalni. Az ausztrál Qantas légitársaság és a Sydney repülőtér a járatok késéseiről számolt be. Az ausztrál kormány válságtanácskozást hívott össze.

Frissítés! A CrowdStrike amerikai kiberbiztonsági cég úgy véli, hogy nem biztonsági incidens vagy kibertámadás áll a pénteken kezdődött globális informatikai hiba mögött, a problémát már azonosították, a javítás folyamatban van. A meghibásodás a Microsoft 365 alkalmazásokat és szolgáltatásokat érinti, és az amerikai technológiai óriásvállalat is közölte: fokozatosan javítja a problémát.

A brit Sky News tévécsatorna vezérigazgatója, David Rhodes pénteken az X közösségi médián kért elnézést a közönségtől, amiért reggel órákig nem tudtak műsort sugározni. Egészségügyi illetékesek pénteken szintén az X-en közölték, hogy Nagy-Britanniában nem működik az orvosok által használt egészségügyi előjegyzési rendszer. Németországban legalább két kórházban állt le a számítógépes rendszer.

A Berlin-Brandenburg repülőtér (BER) szóvivője arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy pénteken délelőtt 10 óráig minden járatot le kellett állítaniuk egy technikai probléma miatt. Az utasfelvétel újraindult, de késésekre lehet számítani. Az edinburgh-i repülőtéren az utasok nem tudták használni az automatikus utasfelvételt, ezért azt hagyományos módon végezték el a légitársaságok alkalmazottai. A Prágai repülőtér közlése szerint a globális check-in rendszer fennakadása miatt kell számolni az induló járatok késésével.

A globális technikai probléma az amszterdami Schiphol Repülőteret is érintette a légikikötő szóvivőjének közlése szerint. De az egyelőre nem világos, hogy a fennakadás hány járat érkezésére és indulására volt hatással. Leálltak a nagy amerikai légitársaságok. Három indiai légitársaság is informatikai zavarokról számolt be.

A Govia Thameslink, Nagy-Britannia legnagyobb vasúttársasága szintén az egész hálózatot érintő informatikai problémákat jelentett, amelyek figyelmeztetésük szerint járatkimaradásokat is okozhatnak. Egy brit kormányzati illetékes azt mondta, hogy az informatikai fennakadásokat nem kezelik kibertámadásként.

A Microsoft Corporation részvényei 3,15 százalékkal gyengültek, az információbiztonsági megoldásokat fejlesztő Crowdstrike értékpapírjai pedig 14,23 százalékkal gyengültek a Windows operációs rendszer (OS) globális meghibásodása miatt – áll a  Nasdaq tőzsde kereskedési adatai. Röviddel 10 óra után a Microsoft részvényárfolyama részvényenként 440,5 dollárra esett, szemben az előző ülés zárásakor mért 443,5 dollárral. A Crowdstrike részvényeinek árfolyama 354,9 dollárról 343,0 dollárra esett.