Őszintén a petefészekrákról – 1. rész

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2024.07.20. 13:06

Tudjuk, hogy a nyár sokaknak a pihenés évszaka, ám ilyenkor is muszáj komoly témákról beszélni, mert az egészségükre való odafigyelés egész évben fontos. Dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvossal a petefészekciszták után most a petefészekrákról beszélgettünk.

A doktornő azért is tartja lényegesnek, hogy legyenek ismereteink, mert hazánkban a petefészekrák a nőknél az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat, s sajnos még mindig sok áldozatot követel.

„Az okára még nem sikerült rájönnie a kutatóknak. Az régóta ismert, hogy a petefészekben megtalált daganatok szövettani, megjelenésük és viselkedésük szempontjából is széles skálán mozognak. Elmondható, hogy főleg a 60 év felettieknél jelentkezik, továbbá azt is kijelenthetjük, hogy a rosszindulatú petefészek- és petevezeték-daganatok általában hám eredetűek. Mivel a tünetei nem egyértelműek, többségében a rutin nőgyógyászati vizsgálatok során kezdünk el gyanakodni, amelyben a képalkotó vizsgálatok is irányt mutathatnak. Gyanú esetén a legfontosabb azt meghatározni, hogy jó- vagy rosszindulatú folyamattal állunk-e szemben” – hangsúlyozta a doktornő.

Olvassa el a petefészekcisztával kapcsolatos tudnivalókat is!

Sajnos a hám eredetű daganatok a korai stádiumban nem igazán okoznak tüneteket, és szűrésekkel sem lehet teljesen egyértelműsíteni. Ezért sokszor csak előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, amikor már az egész hasüreg érintett. Ilyenkor gyakori a has megnövekedése és az állandó teltségérzet, a nehezen indokolható hasi fájdalom, a nehézlégzés és a fulladás is. Utaló jel lehet a haspuffadás, a széklet megváltozása, és a vizeléssel összefüggő panaszok is. Egyesek vérzészavarról is beszámoltak.

„Ha valakinek petefészekrákja van, akkor a testének egészen különböző területein jelentkezhetnek fájdalmak. Lehet erős görcs a hasban, a háton és a medence területén is, illetve előfordulhat hasi nyomásérzékenység. Figyelmeztető jel lehet, ha kellemetlennek érezzük az együttléteket, így ezt jobb minél előbb szakorvosnak jelezni!”

Dr. Börzsönyi Ágnes arról is beszélt, hogy érdemes megfigyelni az indokolatlan puffadást és a táplálkozásban fellépő zavarokat is: intő jel lehet a korai jóllakottság érzése, a szorulás, a nehéz emésztés és a gyomorrontáshoz hasonló panaszok gyakorisága is. Itt is meg kell említeni a hirtelen testsúlyveszést, amely a rákos megbetegedéseknél igencsak jellemző. S mivel a daganatok növekedéséhez energia szükséges, azt pedig a szervezettől vonják el, így a beteg erős fáradtságra is panaszkodhat.

Fotó: Pixabay

„Hajlamosító tényezőkkel is számolni kell, mert a petefészekráknál is lehetnek örökletes és életmódi veszélyfaktorok is. Utóbbinál fontos megemlíteni az elhízást, a dohányzást, az alkoholt, a gyermektelenséget, és bizonyos esetekben a hormonpótló kezeléseket is. Egyes kutatások szerint a korai első menstruáció, illetve a későn megjelenő menopauza is emelheti a daganat kialakulásának kockázatát. Ezt csökkentheti az első szülés korai időpontja, több gyermek világra hozatala, illetve az orvosok által javasolt fogamzásgátlók tartós szedése. Fontos, hogy rendszeresen járjunk választott orvosunkhoz, hiszen a diagnózis felállításában, a kezelésben és az utógondozásban fontos szerepet vállalunk! Ám ezekről majd legközelebb részletesen is beszélünk! – zárta dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos.

Ha szeretne témát javasolni, akkor kérjük, írjon nekünk a [email protected] e-mail-címre!