Tudják mi kell a nőnek!

A fűszeres divat is megfér az élesztőüzemben

szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.07.20. 13:45

Nőként néha nagyon nehéz eligazodnunk a divatvilág útvesztőjében. Különösen akkor, mikor a közösségi média különböző felületein egymást érik a tökéletesen megkomponált szelfik. Noha tudjuk, hogy a retusált és szűrőkkel átitatott képek nem tükrözik a valóságot, mégis komoly hatással bírnak a fotók. Pedig nőnek lenni jó, élvezzük ki, hogy a szebbik nem képviselői lehetünk. Önbizalmunk erősítésében egy fantasztikus márka is a segítségünkre siet, a Noōr Fashion nemrégiben Győrben mutatta be egyedi kreációit, nem is akármilyen, indusztriális helyszínen.

A Torula ismét bizonyította, hogy bármely művészeti ág otthonra talál az egykori élesztőüzemben. Kiállítások, különleges performanszok után a divat vette át a terepet, az ódon falak között rejtőző varázslatos atmoszférával bíró térben. A Noōr Fashion bemutatója előtt érkeztem, javában zajlottak az előkészületek, az ajtóban pedig a márka megálmodója Balán-Molnár Emese fogadott, farmer shortban és trikóban, széles mosollyal. „Fotó is lesz?” – kérdezte. „Persze” – válaszoltam, majd két perc múlva egy vibráló ruhakölteményben tért vissza hozzám, hogy a brandről, a természetességről és a nőiességről beszélgessünk.

A Noōr nő sokszínű, magabiztos, kreatív. Emese a márka megalapítása óta saját megérzéseire hallgatva formálja, fejleszti vállalkozását, a vállalkozást, mely termékeivel megszólít és magával ragad. De mekkora szerepe van egy tervezőnek abban, hogy mi hétköznapi nők jól érezzük magunkat a bőrünkbe? Erről is kérdeztem a szakembert.

„Mi a stílust képviseljük. Ruháinkkal nem a különböző irányzatokat követjük, hanem inkább időtálló eleganciát biztosítunk. Ez a minőségi, jól szabott termékeinkben jelenik meg. Általában a középkorú hölgyek keresnek fel bennünket, hogy akár hétköznapi eseményre, akár különleges alkalmakra válogassanak elegáns öltözéket, amiben fellelhető egy kis csavar, egy kis Noōr-fűszer” – kezdte Emese, hozzátéve, hogy a hölgyek nagyon önbizalom hiányosan lépik át az üzletek küszöbét, így nekik óriási felelősségük van abban, hogy magabiztosságot adjanak a szebbik nem képviselőinek.

„Meg kell találni magunkban a szépséget, el kell fogadni önmagunkat, szeressük a testünket. Ruháinkkal szeretnénk kiemelni vendégeink adottságait, minőségi, időtálló darabokkal, a fast fashion nálunk szóba sem jöhet” – hangsúlyozta a tervező-tulajdonos. Emese kiemelte ugyanakkor azt is, egy-egy előadás alkalmával, vagy a fotózásokon is törekednek arra, hogy plus size modelleken is bemutassák ruháikat, a győri eseményen is ragaszkodott ahhoz, hogy „hétköznapi” hölgyek vonuljanak fel a Torulában kialakított kifutón.

Emese nem bízta a véletlenre, győri szakembereket is segítségül hívott, így például Tóth Katalin, szín- és stílustanácsadót.

„A nők szerencsére egyre nyitottabbak a változásra, akik engem megkeresnek szeretnének kitörni a skatulyából és egy jól variálható, színes gardrób megteremtésére törekszenek, hogy minden nap jól érezhessék magukat a szettjeikben. Anyaghasználatban a lenvászon a trendi, ez az örök kedvenc a nyári időszakban, színekben az élénk barack és a lilás tónusok, a fuksziák a nyerők, de mellette a szafari, neutrális homokszínek is hódítanak” – magyarázta Katalin, aki szívesen segített a helyszínen az érdeklődőknek is.

És ha már segítség és nőiesség, nem mehetünk el egy kiváló fotós felelőssége mellett sem. Nem kérdés milyen elementáris erővel hatnak a képek, különösen akkor, ha azt látjuk: na ez is én vagyok, ezt is kihozhatom magamból. Ilyenformán a fotóművész hatalmas löketet és önbizalmat adhat modelljének, a Noōr Fashion divatbemutatóján oroszlánszerepet vállaló Horog Enikő pedig jó példa arra, hogyan kell bánni a kamerával.

„Sok közös projektünk volt már Emesével, köztük olyanok, amikor betérnek hozzánk a hölgyek egy komplex tanácsadásra. Ilyenkor egy stylist segít a megfelelő öltözék kiválasztásában, állandó szakértőnk Váczi Zsuzsanna csodás sminkeket készít, majd jön a fotózás és összehasonlítjuk az előtte és az utána készült képeket. Hihetetlenül felszabadulnak a hölgyek, megtudják mi az ami igazán jól áll nekik, ahogy nemegyszer felismerik azt is, kik is ők valójában. Ez pedig nekünk is egy hatalmas visszajelzés” – mesélte portálunknak Enikő.

A gyors interjúkat követően siettek vissza a lányok, egy divatbemutató ugyanis rengeteg munkát igényel, különösen ilyen körítéssel, hiszen a látogatókat designerek, ékszerkészítők is várták a Torulában. A Noōr persze hozta a kötelezőt, vagány és vibráló esten varázsolt a márka és annak tehetséges közreműködői.

Kapcsolódó témák: #brand | #design | #divat | #művészet | #torula |