Várfalsétánnyal kapják vissza a győriek a Tavernát

Mireider Máté Látványterv: CAN Architects Építésziroda
2024.07.20. 14:17

Az utóbbi évek egyik fontos műemlékvédelmi kérdése volt a Vaskakas Taverna visszaszerzése, majd felújítása. Az ingatlan kiemelt műemléknek számít, így összetett szabályozás alá esik. Az építési engedélyezési tervek készen vannak, az elképzelések szerint impozáns rendezvénytérként funkcionálna az épület, de egy bárki számára elérhető sétány is a terv része.

A bástya és a szomszédos Schäffer-ház felújítására már számos terv született, ennek ellenére az épületegyüttes 2007 óta üresen áll. Az ikonikus házat tulajdonló céget 2023-ban vásárolta meg a Győr-Szol Zrt. 700 millió forintért és nemrég nyilvánosságra hozták az első terveket a felújításra vonatkozóan. Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére a komplexumnak olyan szerepet szánnak, ami visszaadja a bástyát a városnak, Győr kulturális sokszínűségét is tükröző, rendezvényekre és kiállításokra is alkalmas terek nyitásával.

Fotó: O. Jakócs Péter

Érdemes feleleveníteni az épület múltját is. Az akkori Köztársaság téren 1971-ben nyílt meg a taverna, de az épület hasznosításának ötletét már jóval korábban, 1935-ben megfogalmazták: vármúzeumot és a berendezést felhasználva sörözőt vizionáltak a boltíves termekbe és a kazamatába. A harmincas években asztalosműhely működött itt, amit aztán az Üvegező Nemzeti Vállalat üzemeltetett tovább a negyvenes évek végén, ekkor már Stanitz Ferenc vendéglőjével az épület középső nyílásában. 1958-ban múzeummá alakították, majd a hetvenes években, Lőrincz József tervei alapján kapott új arculatot és funkciót a hely. A kuriózumnak számító tetőterasz, a csupaszon hagyott, boltíves falak és a fehér márványpadozat egyedülálló értékeit a kétezres évek elejéig működő Vaskakas Tavernából jól ismerhették a látogatók. 2007 óta üresen áll az épület, számos terv született a hasznosítására.

Látványterv: CAN Architects Építésziroda

Dr. Dézsi Csaba András a Győr+ Rádióban beszélt a tervekről. „A Győr-Szol készített egy tervet, öt-hat féle változat is volt” – részletezte a polgármester, hozzátéve: az Építészetért és Műemlékvédelemért felelős Helyettes Államtitkársággal is egyeztetni kellett. Prédl Antal, a Győr-Szol vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: sok feltételnek kell megfelelni egy ilyen épület esetében, többek között az Építési és Közlekedési Minisztériumban az Országos Építészeti Tervtanácsnak szükséges bemutatni és jóváhagyni a terveket, így alakult ki a végső elképzelés.

Látványterv: CAN Architects Építésziroda

Arról már Élő József, a tervezést végző CAN Architects Építésziroda vezető tervezője, társalapítója beszélt, hogy a koncepció a Vaskakas megmentéséről szólt. „Az épület a Schäffer-házzal egy egységet alkot, egy házszámon is van a két épület, így egyben kezeltük a két épületet” – kezdte a szakember. „A cél az volt, hogy egy olyan rendezvényteremmel is kiegészüljön a meglévő térstruktúra, amely helyet adhat színpadi eseményeknek is, ez kerül a tetőteraszra. A rendezvényterem egy faszerkezetű pavilon, külső-belső szabályozható könnyed textilárnyékolással, mely jó időben nagy felületeken megnyitható a várfalsétány felé, így fedett-nyitott térként is hasznosítható. Mindez a Káptalandomb irányából egy várfalsétánnyal bárki számára elérhető lesz, így megnyílik a győriek előtt a bástya területe” – emelte ki Élő József. „Önmagában a Vaskakas Taverna és a Schäffer-ház épülete nem tud minden szükséges funkciót kiszolgálni, ezért szükséges az új építésű rendezvényterem. A helyi műemlékvédelem mellett művészettörténészekkel, szakemberekkel egyeztetve alakult ki a végleges terv” – részletezte a tervező, aki munkatársaival, Tátrai Ádámmal, Beiermeiszter Tamással és Beiermeiszter-Nagy Fannival közösen dolgozta ki az ikonikus épület megújulásának terveit.

Jelenleg tehát kész építési engedélyezési tervekről beszélünk, ezt követi majd a kivitelezési tervek elkészítése, melyek megvalósításához azonban komoly forrásokra van szükség, ez a következő évek munkája lesz.

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #felújítás | #Győr | #Vaskakas Taverna |