Diplomaátadó: a Széchenyi a legdinamikusabban fejlődő fiatal egyetem

Kárpát Zsolt Fotó: MekliZ Fotó
2024.07.20. 17:53

Megtartotta diplomaosztó ünnepségét a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara szombat délután.  Varga-Bajusz Veronika a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszédében kiemelte: a Széchenyi István Egyetem a fiatal egyetemek közül az egyik legdinamikusabban fejlődő egyetem, 2022 óta szerepel a világ legjobb öt százalékában.

A Széchenyi István Egyetemen szombaton a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar végzősei vehették át diplomáikat. Szülőkkel, hozzátartozókkal barátokkal telt meg az egyetem sportcsarnoka.

Az eseményen jelen volt Varga-Bajusz Veronika. A Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára ünnepi beszédében kitért arra, hogy a kormány megújította az egyetemek működését, megduplázták teljesítményalapon finanszírozásukat és összekapcsolták az egyetemeket a magyar gazdaság szereplőivel.

A teljesítményfinanszírozással az egyetemek tudományos teljesítménye 30 százalékkal nőtt, csaknem hatezerrel több aktív hallgatója van az intézményeknek, javultak a lemorzsolódási adatok, 3500 diákkal több tudott a képzésben bennmaradni és 1200-an gyorsabban haladnak a tanulmányaikkal. A diploma hozzáadott értéke folyamatosan nő, 42 nap alatt kap munkát, aki egyetemen végez és a diploma átlagosan másfélszeres bérszorzót jelent tette hozzá az államtitkár. Az ünnepségen elhangzott az is, hogy idén ismét 120 ezer fölött van a felvételizők száma, a Széchenyi István Egyetemre több mint ötezren jelentkeztek első helyen. Tavaly pedig több mint 42 százalékkal nőtt a felvettek száma.

Simon Róbert Balázs, a térség országgyűlési képviselője beszédében kitért arra, hogy a Széchenyi István Egyetem Győr és a régió fejlődésének a kulcsa, mert felkészült, gyakorlati ismeretekkel rendelkező fiatalokat képez, akikre napjaink társadalmi gazdasági környezetében nagy szükség van. Hozzátette, a tudás átadásához azonban szükséges a megfelelő körülmények biztosítása. Győrben az egyetemi infrastruktúra bővítése már egy évtizede folyamatosan zajlik. A politikus a fejlesztések közül kiemelte a tavaly novemberben átadott tudományos és innovációs parkot, és annak főépületét az úgynevezett „kockát”, amely a dinamikus fejlődés jelképe lett a városban.

Galéria: MekliZ Fotó

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos