Harmadik erőként jelent meg a Fidesz által is alapított Patrióták Európáért

Győr+ Fotó: MTI/Purger Tamás
2024.07.21. 10:43

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában – jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben.

Gál Kinga, akit az újonnan megalakult pártcsoport EP-frakciója első alelnökének választott, az Európai Parlament brüsszeli épületében tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Patrióták Európáért az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett és a legnagyobb hazafias pártcsoport, amely valaha létezett az uniós parlamentben. A Fidesz 11 képviselője mellett a francia Nemzeti Tömörülés adja a legtöbb képviselőt (30), de cseh, osztrák, holland, belga, olasz, spanyol, portugál, dán, görög és lett képviselők is tagjai a frakciónak.

„Egyértelművé tesszük azt is, hogy mi nem mások ellen, hanem a hazánkért lépünk fel. Hazafiak vagyunk és nem Európa-ellenesek” – jelentette ki Gál Kinga. Elmondta: egy európai alternatívát szeretnének kínálni, arra törekszenek, hogy örökbe hagyják a következő generációknak a hagyományokat, „a kereszténységünket, a nyelvünket, a tájainkat, a történelmünket”.

A június 9-ei európai parlamenti választáson a Fidesz–KDNP listája több mint 2 millió szavazatot kapott, így 11 képviselőt küldhetnek az EP-be. A Tisza Párt 7, az MSZP–DK–Párbeszéd 2, a Mi Hazánk 1 képviselővel lesz jelen az Európai Parlament 705 fős testületében.