Emlékezetes olimpiára számít a válogatott két szélsője

Nagy Roland Fotó: MKSZ. Kovács Anikó
2024.07.21. 11:03

A párizsi olimpia magyar résztvevői közül női kézilabda-válogatottunkat láthatják először a szurkolók, hiszen a lányok már a jövő pénteki megnyitó ünnepség előtt egy nappal, július 25-én pályára lépnek, nem is akármilyen rangadón, hiszen a címvédő francia csapattal meccselnek.

Az Audi ETO-ból a magyar keretbe Győri-Lukács Viktória került be, de a győri klubban nyújtott teljesítményével érdemelte ki az olimpiai csapattagságot Szöllősi-Schatzl Nadine is. Az ETO következő idénybeli keretéből összesen tizenöt játékos lesz ott Párizsban saját hazája válogatottjában.

A magyar csapat programja sűrű lesz, kétnaponta lépnek pályára a lányok, és plusz nehézséget jelenthet az is, hogy a megszokottól eltérően az olimpián lesznek 9 órakor kezdődő mérkőzéseik is. Erre úgy próbálta meg felkészíteni a szakmai stáb a válogatottat, hogy több edzőmeccs is ilyen korai időpontban kezdődött.

„A mérkőzések reggeli kezdésére fel lehet készülni, arra a hőségre, ami most van, már nehezebb, bár a valódi körülményeket a helyszínen tapasztaljuk meg, de tény, hogy az olimpia hidegben és melegben is olimpia. Amint odaérünk, felmérjük a terepet, a csarnokot. Próbáltuk minden erőnket beletenni a felkészülésbe, és figyelni arra, hogy Párizsban már a lehető legjobb formánkban lépjünk pályára” – mondta Szöllősi-Schatzl Nadine a Győrben lejátszott, Szlovénia elleni győztes felkészülési mérkőzés után.

„Tokióban üresek voltak a csarnokok, maszkot kellett szinte mindig viselni, és szigorú szabályok között éltünk, de annak az olimpiának is megvolt a szép és emlékezetes része. Most Európában leszünk, sok ismerős, barát, és a család is el tud jönni megnézni a meccseinket. Klubtársunkat, Estelle Nze Minkót sokszor kérdezgettünk arról, hogyan készül Franciaország erre az eseményre, elég érdekesnek, izgalmasnak hangzott mindig, amiket mondott. Nem elégszünk meg azzal, hogy kijutottunk, és minimum azt a helyezést szeretnénk elérni, amit legutóbb, tehát a hetedik helyezést. Papíron lehet, hogy a mi csoportunk a könnyebb, de a kereszt ágon jöhetnek majd a skandináv válogatottak. Kiélezett torna lesz, a világ tizenkét legjobb együttesével, ahol az európaiak jelentik a csúcsot, de a kontinensen kívüliek sem véletlenül jutottak ki” – tette hozzá a nyáron az ETO-ból a Budaörshöz igazolt játékos.

A magyar együttes kerethirdetésénél már kiderült, hogy jobbszélsőként Győri-Lukács Viktóriának egyedül kell végigjátszania az olimpiát, hiszen erre a posztra csak őt nevezte Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. Ez nehéz, és óriási felelősséggel járó feladat, de az ETO szélsője szeretne élni a megkapott bizalommal. „Ha csak kérdeznek az olimpiáról, már akkor is feljebb megy a pulzusom, egy ilyen versenynek a gondolatát nem tudja kiverni az ember a fejéből. Sokan mondják azt, hogy ez lesz az első igazi olimpiánk, de mi nem így gondolunk vissza Japánra. A tokiói volt az első, felejthetetlen élményekkel, de nagyon kíváncsian várom, hogy Párizs milyen lesz. Visszatérnek a szurkolók a lelátóra, ki lehet majd menni az olimpiai faluból, a meccs- és edzéshelyszínekről, kíváncsian várom.”

A magyar válogatott a franciákkal vívott mérkőzést követően július 28-án a brazil, 30-án az angolai, augusztus 1-jén a spanyol, majd 3-án a holland csapattal találkozik Párizsban. A negyeddöntőt 6-án, az elődöntőt 8-án, a bronzmeccset és a döntőt 10-én rendezik Lille-ben.

Kapcsolódó témák: #Győri Audi ETO KC | #olimpia | #Párizs 2024 |