Dr. Lukács Eszter Szent László-díjas

Az egyetem az élete

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2024.07.21. 12:15

A június 27-i ünnepi díszközgyűlésen Szent László-díjat vehetett át dr. Lukács Eszter, a Széchenyi-egyetem elnökhelyettese a nemzetközi és stratégiai kapcsolatok területén végzett kiemelkedő színvonalú oktatói, kutatói és vezetői munkájáért.

Nem szívesen beszél magáról, az egyetemről annál inkább. Szavaiból annyi energia és lelkesedés árad, hogy szemernyi kétségem sem marad, egy napon tényleg a világ élvonalába kerül a győri felsőoktatás. Csak éppen – ahogy Móricz Zsigmond mondta – mindig a jövőnek kell dolgozni, nem a hirtelen zsebre vágható pillanatnyi sikernek. A jövő pedig elkezdődött, hiszen az intézmény máris felkerült a legjobb fiatal egyetemek ranglistájára.

Dr. Lukács Eszter Győrben született, a Révaiban érettségizett. Már diákként jelen volt életében a nemzetköziség, hiszen gimnazistaként egy ideig Hollandiában tanult. Az alapszakot a Széchenyin végezte, vállalatfinanszírozás szakos hallgató volt Pécsett, majd fél évet Nagy-Britanniában töltött, a PhD-képzést pedig a Corvinuson fejezte be.

Számtalan lehetősége lett volna a külföldi karrierre. S hogy mi köti mégis ide? Erős nemzeti identitása és családja iránti szeretete. Azt mondja, mindent nyelvtanár édesanyjának köszönhet. Meggyőződése, hogy nem véletlenül születünk valahová, és annak a közösségnek tartozunk felelősséggel. Az embert pedig csak az teszi boldoggá, ha másokat szolgálhat.

Természetesen fontosak számára az elismerések, de a fő motivációt nem ez jelenti.

„Azért dolgozom, hogy a Széchenyi István Egyetemből a világban nagyon jól látható egyetem legyen. Ezt személyes kötelezettségemnek érzem. Olyanok vagyunk, mint egy erős és kicsavarhatatlan fa. A stabil gyökéreresztés Szekeres Tamás rektor idejében történt, amikor főiskolából egyetemmé váltunk. A világon mintegy 25 ezer egyetem versenyez egymással, s ennek a versenynek az alapja a branding. Ha az Audi nem lenne jelen 1993 óta a városban, s ha nem alakult volna ki velük a kezdetektől jó kapcsolat, akkor ma nem tartanánk itt. Az Audi számunkra stratégiai partner. Nagyon fontos esemény volt az is, amikor 2016-ban az Apáczai Kar, illetve az óvári kar csatlakozott hozzánk. Az igazán látványos fejlődés aztán Filep Bálint elnöksége alatt indult el” – sorolja a legfontosabb lépcsőfokokat.

Azt is elmondja, hogy az állami fennhatóság alól kikerülve, a modellváltással egy időben tanulmányozni kezdték a legsikeresebb felsőoktatási intézmények berendezkedését. Arra jöttek rá, hogy a világ élvonalában lévő egyetemek elnöki rendszerben működnek. Az elnök feladata a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása. Munkájában elnökhelyettesek segítik, akik pontosan meghatározott feladatokat látnak el. Ez lett a Széchenyi-egyetem vezetési struktúrája is, ahol az intézmény rektora egyben a tudományos elnökhelyettesi pozíciót is betölti.

„A hatékony rendszer, a kollégák elkötelezettsége, a meglévő pénzügyi források tették lehetővé az utóbbi évek látványos áttörését, mellyel már a világban is látszunk. Abszolút kötelezettségemnek tekintem, hogy ez folytatódjon. Úgy gondolom, mindenünk megvan ahhoz, hogy akár a Harvard, a Yale, a MIT vagy éppen az Oxfordi Egyetem alternatívái legyünk az oktatásban. Csak meg kell mutatnunk a világnak, hogy képesek vagyunk rá.”

Dr. Lukács Eszter szabadidejében a csendet, a nyugalmat keresi. A családdal töltött időn kívül a jógából merít erőt. Ez számára nem csupán testmozgás, hanem életfilozófia, a mindennapi élet része. Szereti a komolyzenét és a természetjárást, s mint minden tevékenységében, úgy olvasmányaiban is az esszenciát keresi, ezért legszívesebben a világvallások alapműveit veszi kézbe.