Ez csak természetes: konferencián remekeltek a győri egyetem hallgatói!

Győr+ Fotó: Dudás Máté
2024.07.22. 06:50

Második alkalommal rendezte meg nemzetközi konferenciáját a Természeti Veszélyek Mérnöki Kutatási Hálózat Hallgatói Tanácsa. Az online tanácskozáson a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának öt hallgatója mutatta be kutatását, egyikük pedig főszervezője is volt az eseménynek.

A Széchenyi István Egyetem nagy hagyományokkal rendelkezik az építő- és építészmérnök-képzésben. Az e területekkel foglalkozó kar egyik kutatási fókusza a fenntartható építőipar, azon belül is a természeti csapások okozta károk megelőzése, mérséklése és a kockázatokat csökkentő innovatív megoldások.

Nurullah Bektas török építőmérnök-doktorandusz 2020-ban érkezett a győri intézménybe a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramnak köszönhetően. Doktori tanulmányainak középpontjában a természeti veszélyek és katasztrófák állnak; a 2023-as törökországi földrengést követően haza is utazott, hogy egy nemzetközi csapat tagjaként önkéntesként segítse a katasztrófa utáni felderítést és kárfelmérést. Az elmúlt években kezdett el komolyabban foglalkozni a nemzetközi kapcsolatépítéssel, ezért folyamatosan keresi a lehetőségeket a szakmájában meghatározó civil szervezetekkel és szakértőkkel való együttműködésre.

„Az első itt töltött évemben döntöttem el, hogy kutató és oktató szeretnék lenni, ezért már három éve mentorálok alap-, illetve mesterképzésben tanuló hallgatókat, akik az idei tavaszi szemeszter során öt pályamunkával szerepeltek eredményesen a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián” – részletezte Nurullah Bektas. Hozzátette: igyekszik minél több szakmai tanácsot is adni a kezdő mérnököknek, különösen a publikálás és a konferenciákon történő részvétel területén.

„2021-ben csatlakoztam a Természeti Veszélyek Mérnöki Kutatási Hálózat Diplomás Hallgatói Tanácsához (Natural Hazards Engineering Research Infrastructure Graduate Student Council – NHERI GSC). Eleinte csak tagként voltam jelen, mára azonban én lettem a szervezet kutatásokért felelős vezetője. Társaimmal együtt második alkalommal hoztuk tető alá a természeti veszélyekről és katasztrófákról szóló egynapos nemzetközi online konferenciát, amelyen rajtam kívül négy széchenyis hallgató adott elő sikerrel, ketten pedig absztraktjukkal is megjelennek a rendezvényt záró összefoglaló kiadványban” – mondta el a Széchenyi István Egyetem Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolájának hallgatója.

James Wangai, Marie Gisele Sibomasimbi, Zhang Jingjie és Samuel Alexandro Silitonga olyan témákból készültek fel a konferenciára, mint a fenntartható, bontásból származó építőanyag-kezelés, a bontott építőanyagok és a műanyagok újrahasznosított felhasználása, a vasbeton szerkezetek földrengésálló tervezése vagy a talajjellemzők figyelembevétele az időtálló szerkezettervezésbe. Kutatásaikban és előadásaikban nagy segítséget nyújtott mentorként Nurullah Bektas, aki egy külön előadói szekció elnökeként is részt vett az eseményen.

„A konferencia különlegessége, hogy már hónapokkal előtte létrehoztunk egy együttműködési hálózatot, munkacsoportokba beosztva a jelentkezőket. A különböző tudományos területeket képviselő, a világ minden tájáról származó csoporttagok így megbeszélhették kutatásaikat. Ez a módszer sokat segít az interdiszciplináris gondolkodásban, valamint a közös publikációkat is ösztönzi” – foglalta össze a PhD-hallgató, aki tanulmányai és oktatói feladatai mellett szabadidejében a magyar nyelvet is igyekszik elsajátítani.

Nurullah Bektas a konferencia legnagyobb sikerének azt tartja, hogy már alapképzésüket végző fiatalok is bemutathatták kutatásaikat, s ezáltal betekintést nyertek a nemzetközi tudományos életbe. Mint elmondta, sok munkát igényelt a felkészülés és a szervezés, de a befektetett energia megtérült, hiszen az előadások által a szakma is felfigyelt a Széchenyi István Egyetemen folyó magas minőségű oktatási és tehetségfejlesztő tevékenységre.

Forrás: Széchenyi István Egyetem