A jövőt építi a GYHG Győrben

Földvári Gabriella Fotó: O. Jakócs Péter
2024.07.22. 13:37

Környezetvédelmi célok érdekében végzett fejlesztéseket a Magyarország legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszerét működtető GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. A beruházások eredményét a „Műanyagmentes július” kezdeményezés keretében mutatta be Nagy Csaba a cég ügyvezetője hétfőn a Sashegyi Központban.

„Cégünk a lehető legmodernebb technológiát alkalmazza, erre jó példa, hogy a logisztikai területen most teszteljük a mesterséges intelligencia felhasználhatóságát. Próbaüzem alatt van a szelektív szigetek edényeinek telítettség jelző rendszere. Ezzel együtt tableten nézhető és több nyelven kommunikáló digitális járattérképek segítik a kukásautók sofőrjeit – hangsúlyozta Nagy Csaba.

A szakember elmondta: a közelmúltban nagyot lépett előre a cég a hulladékkezelésben, ugyanis beszereztek egy, a boltban visszaváltott műanyag palackok mosására alkalmas berendezést.

Az eszköz az energia és a vízfelhasználásban takarékos, ugyanakkor környezetbarát tisztítószerrel működik. Ugyancsak a visszaváltott palackok kezelésében hasznosítható az az új targonca, amellyel a speciális göngyöleggyűjtő ládákat mozgatják a dolgozók. A fejlesztések időszerűek, hiszen a boltok polcain egyre több a visszaváltható palack, és már nagy számban állnak rendelkezésre visszaváltható automaták is. 

Ezeknek az automatáknak a megtalálásában többek között a MOHU térképes keresője is nagy segítséget nyújt. Fontos, hogy a visszaváltható palackokat (jelölés mutatja a terméken) ép formában veszi vissza az automata és ötven forintot kapunk minden visszaváltott palackért. 

Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer. 

A MOHU adatai szerint naponta egymillió palackot váltanak vissza az emberek. Ez nagy mennyiség, ami felhívja a figyelmet a vásárlási szokásaink esetleges felülvizsgálatára. 

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a GYHG folyamatosan fejleszt, ugyanakkor a cég legnagyobb ereje a szorgalmas, precíz munkát végző, a hulladékgazdálkodásért és a köztisztaságért tenni akaró dolgozói közösségben van, ezért a cég igyekszik a lehető legjobb módon megbecsülni a munkavállalókat. 

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #GYHG | #hulladékgazdálkodás |