Jásd, jöjj és lásd!

Földvári Gabriella Fotó: Görcsné Muzsai Viktória
2024.07.22. 15:00

A III. Jásdi Tudásátadó Alkotótábort rendezték meg a közelmúltban győri művészek részvételével. A résztvevők a nyolc nap alatt kirándulásokon, lelki utazáson, izgalmas előadásokon vehettek részt, amelyek inspirálták őket, az alkotások megszületésében.

A Kurcsis László vezette művészeti táborban 15 és 75 év közötti alkotók érkeztek, a 14 meghívott művész  – Győrből Horváth Ákos és Kurcsis László grafikus, Bombicz Barbara festő és balettművész, Babics László és Görcsné Muzsai Viktória fotós  –  mellett ugyanennyi helyi érdeklődő vett részt a tábor munkájában.  

Az első napokban a résztvevők inspiráló túrákra indultak a jásdi dimbek-dombok között, megnézték például az 1700-as évektől a falu közepén löszdombra telepített temetőt, Szentkúton, a Mária-kultuszáról mintegy 600 éve ismert zarándokhelyet, és a Jásdi Péter remete könyörgésére fakasztott gyógyító forrást is. Traktorral járták a jásdi pincesoron, a szélerőművek tövében, a napraforgó-földön, a volt TSZ-majorban. Ezek az utak arra is szolgáltak, hogy a résztvevők ismerkedjenek, inspirálódjanak, alkotásra hangolódjanak.

A tábor igazi összművészeti jelleget öltött: a festők, a grafikusok, a fotósok, a tűzzománcosok és más kreatív műfajban dolgozók az ének, a zene, a tánc, a mozgás révén egy másik ágazatba kaptak bepillantást, ötletet arról, hogyan támogat, segít, kapcsol ki vagy ad örömet az a bizonyos másik művészeti ág.  

Bombicz Barbara a Győri Balett alapító tagja, balettművésze például a társulat közel 45 évéről tartott előadást, beszélt a táncművészet történetéről, valamint egyéni, páros és csoportos mozgásgyakorlatokat is tartott. 

Nagy Bogi, jásdi gyökerekkel rendelkező, sokoldalú művész, a tavalyi két hónapos “Nirvánában”, a keleti kultúrák világában tett útjáról mesélt, mutatott be filmet, – amely érdekes lelki utazás volt a jelenlévők számára is. 

A jásdi táborban készült alkotásokból ezúttal is záró tárlat nyílt tárlat a Bodzaházban, melyet dr. Pápai Emese győri művészettörténész nyitott meg. 

Aki augusztus 20-ig Jásd felé jár, annak érdemes benéznie és megtekintenie a kiállítást!

Kapcsolódó témák: #jásd | #művészet | #tábor |