Vészkijárat: Fókuszban a függőségek!

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.07.22. 19:25

Szülő és gyermek között számos olyan tabutéma akad, amiről nemcsak, hogy fontos, de kötelező lenne beszélni. A függőségek is ide tartoznak, így például a drogfogyasztás vagy éppen az alkoholizmus. A Győr+ Média legújabb magazinjának, a Vészkijáratnak a második részében a szakember arról is beszélt: lényeges, hogy a fiatalok tisztában legyenek vele, mennyire színes és lehetőségekkel teli a világ, mert ha van opció akkor van önbizalom is, így adott pillanatban azt is tudni fogják mi a helyes döntés. A döntés ugyanis a kezükben van, segítsünk nekik!

Szakértőnk nem más, mint Barka Bálint a Magyar Vöröskereszt munkatársa, aki addiktológiai tanácsadó és mindemellett a Partisegély szolgálat fő koordinátora. Hosszú évek óta foglalkozik függőkkel és az illegális kereskedelemben megjelenő drogokkal, valamint tájékoztatással és megelőzéssel.

Mihályi Orsi elsőként arra volt kíváncsi, pontosan milyen negatív hatásai vannak a drogoknak és az alkoholnak a fiatal, fejlődő szervezetre. De felmerült továbbá az is, hogy miért lehet fontos az, hogy a szülő képben legyen azzal: milyen drogok mennek a piacon és azoknak milyen hatásmechanizmusuk van? Miért veszélyesek ezek az anyagok? Miért kell a gyermekeket erről tájékoztatni? Miért sokkal jobb ezeknek az anyagoknak az ismerete, mint a téma tabusítása? Széles a kérdések tárháza!

Barka Bálint úgy véli sokszor nem kell szélsőségekre gondolni akkor, mikor az érintett először valamilyen szer fogyasztása mellett dönt. Nemegyszer ugyanis csak a kíváncsiság hajtja az ifjúságot, egy ördögi körből azonban már nehéz szabadulni, hiszen a szer elkezdi használni a testet és vele a központi idegrendszert!

A Vészkijáratban szó esett még az Első segítség programról, valamint a Partisegély szolgálat áldásos tevékenységéről is. A teljes adás már visszanézhető:

Mihályi Orsi 10 részes műsorát hetente közöljük, minden hétfőn 19:25 perckor a Győr+ TV-ben és az online felületeken, a Győr+ Rádió műsorán pedig 19:00 és 20:00 között hallhatóak a beszélgetések.

Kapcsolódó témák: #alkohol | #drog | #függőség | #Vészkijárat |