Az NVSZ átvilágítja a gyermekvédelemben dolgozókat

MTI Illusztráció: Ács Tamás
2024.07.22. 19:37

A Nemzeti Védelmi Szolgálat a kifogástalan életvitel ellenőrzés során titkos információgyűjtést nem folytat és nem tesz fel szexuális szokásokra vonatkozó kérdéseket. Azt azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy az NVSZ elkötelezett abban, hogy az alaptalan vádakkal szemben megvédje a gyermekvédelemben dolgozókat.

A 2024. július elsejétől hatályos gyermekvédelmi törvényben meghatározottak szerint a gyermekvédelemben dolgozók kifogástalan életvitelét az NVSZ ellenőrzi. Fontos kiemelni, hogy ez nem bűnfelderítés, az ellenőrzés kizárólag nyilvántartási adatokra és környezettanulmányra támaszkodik. A kifogástalan életvitel ellenőrzést a munkáltató kéri az NVSZ-től.

Ennek részét képezi az a kérdőív, amely a törvény melléklete. A kérdőív semmilyen szexuális szokásra vonatkozó kérdést nem tartalmaz. Emellett a bűnügyi adatbázisokban ellenőrzik az illető adatait, így megtudható, hogy valaki büntetett előéletű-e.

Az ellenőrzés másik eleme a környezettanulmány, amelynek része egy helyszíni beszélgetés. Ennek az a célja, hogy felmérjék az illető szokásait, hogyan él. Védelmi tisztjeink ezen beszélgetések alkalmával sem tesznek fel szexuális szokásra vonatkozó kérdéseket.

Az NVSZ a kifogástalan életvitel ellenőrzés végén határozatban tájékoztatja a munkáltatót annak eredményéről. Fontos tudni, hogy döntést semmilyen esetben nem hoz, kizárólag tájékoztat. Munkajogi döntéseket kizárólag a munkáltató hozhat meg az ellenőrzés eredményének ismeretében. Bármit is állapít meg az NVSZ, a munkáltató dönti el a kapott tájékoztatás birtokában, hogy alkalmas-e az illető a gyermekvédelemben történő foglalkoztatásra, megfelel-e azon magas szintű társadalmi elvárásoknak, amelyeket a gyermekek felügyeletéről gondoskodó személyekkel szemben támasztanak.

Az NVSZ munkatársai szorosan együttműködnek a gyermekvédelmi intézmények vezetőivel, így folyamatosan tájékoztató előadások keretében informálják a gyermekvédelemben dolgozókat az új feladatunkról és a szabályozásról.

Kezdőképünk illusztráció!