Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak

MTI Illusztráció: Vig Norbert
2024.07.22. 20:19

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn a honlapján.

Emlékeztettek arra: Európa néhány országában – így Ausztriában, Dániában és Norvégiában – már 2023-ban megkezdődött a szamárköhögéses (pertussis) esetek számának emelkedése, míg számos további országban csak 2023 végén vagy 2024 tavaszán.

Magyarországon ez év 20. hetétől nőtt a bejelentett pertussis-gyanús esetek száma, az elmúlt öt hétben a heti esetszám 16-21 között volt. Idén eddig összesen 153 szamárköhögés-gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés. A laboratóriumi vizsgálatok 65 esetben megerősítették, 37 esetben nem támasztották alá a klinikai diagnózist, a többi esetben a vizsgálatok még nem fejeződtek be – írták. Közölték: Magyarországon a legtöbb eset szórványosan fordul elő, néhány esetben családon belüli halmozódást tapasztaltak, országos járványról nem lehet beszélni.

A szamárköhögés cseppfertőzéssel terjed és mivel baktérium okozza, a betegség antibiotikummal jól kezelhető. A népegészségügyi központ közlése szerint a felnőtteknél és az oltottak körében jellemzően enyhén zajlik le a betegség.

Felhívták a figyelmet arra: a legveszélyeztetettebbek a csecsemők, akik 2 hónapos korukban kapják meg a szamárköhögés elleni oltást. Hozzátették: a csecsemőknél a betegség lefolyása nagyon súlyos, olykor a légzéskimaradás miatt halálos is lehet. Magyarországon két, az otthonából kórházba szállított, védőoltásban még nem részesült csecsemő esetében igazolódott, hogy a halál oka a szamárköhögés és annak következtében kialakult szövődmények voltak.

Az oltatlan újszülöttekre a legnagyobb kockázatot a velük találkozó és az ellátásukban részt vevő családtagok jelentik, akik saját maguk is hordozhatják a baktériumot – figyelmeztettek. Ezért azt kérték, hogy a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben – jegyezték meg.

Az NNGYK felhívta a figyelmet arra, hogy a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában részt vevők számára is javasolt a védőoltás. Jelenleg a szamárköhögés elleni újraoltáshoz szükséges oltóanyag országos lefedettséggel hozzáférhető a patikák számára, és a vakcina elérhetőségét a hatóság folyamatosan monitorozza – írták.

Kapcsolódó témák: #belföld | #vakcina | #védőoltás |