Gyönyörű az idei szilvatermés

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2024.07.23. 10:09

Még le se érett a barack, máris elkezdhették szedni a szilvát a hazai gyümölcsösökben. Az elmúlt hetek nagyon meleg és rendkívül csapadékos időjárásának köszönhetően a szokásosnál minimum 2-3 héttel korábban érik a magyar szilva. A termés minősége kitűnő, a betegségek elkerülték a fákat, így sem a termelőknek, sem a kereskedőknek nincs okuk a panaszra. Gyönyörű az idei termés, ezt mondják a Vásárcsarnok kereskedői, akik tavalyi áron kínálják az enni vagy befőzni való szilvát.

Ebben az évben minden passzolt a szilvának, nem csoda, hogy bőséges és jó minőségű az áru, ami roppant népszerű is. ”Nálunk már a második hete lehet kapni szilvát, most az úgynevezett Lepotica fajta van a standunkon, de hamarosan jön a kedvencem, a hosszúkás Stanley, előbb indult szilvaszezon, de várhatóan hamarabb is lesz vége” – mondta Markó Vendel.

A szilvaszezon már beindult, de még a barack időszaka sem zárult le. Sokfélét lehet beszerezni a finom, hazai gyümölcsből.

”Fehér és sárgahúsú barackot is kínálunk, jól fogy mindkettő, ezt is a tavalyi áron tudjuk adni, sőt még olcsóbb is, mint korábban” – tette hozzá a zöldség-gyümölcskereskedő. Némi meglepetésre már magyar szőlő is van a csarnok standjain, ennek is előbb indult a szezonja a szokásosnál. ”Mint idén minden más, a szőlő is előbbre tart a szokásosnál, már most kínálunk kétféle szőlőt is, ez nagyon-nagyon korainak számít, így július második felében” – fogalmazott a szakember. Hozzátette: hamarabb indult, de rövidebb is lesz a szilvaszezon idén, ezért ha fogyasztásra vagy eltenni vásárolnának, nagyjából még három hétig tehetjük meg ezt a Vásárcsarnokban.

Kapcsolódó témák: #győr-szol | #gyümölcs | #szilve | #vásárcsarnok |