Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2024.07.23. 15:29

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint megállapodást írt alá a magyar M80 gyorsforgalmi út és az osztrák S7 fürstenfeldi gyorsforgalmi út államhatárnál történő összekötéséről Nagy Bálint, az ÉKM közlekedésért felelős államtitkára és Alexander Grubmayr, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete.

A 2025-ben Szentgotthárdnál létesülő új, határon átnyúló gyorsforgalmi közúti kapcsolat javítja a két ország összeköttetését, fejleszti a közép európai közúthálózatot és növeli hazánk gazdasági erejét – közölte a tárca.

Úgy folytatták, hogy Nagy Bálint és Alexander Grubmayr kedden délelőtt megállapodást írt alá, amelynek értelmében összekötik a Magyarország területén található M80 gyorsforgalmi utat és az Osztrák Köztársaság területén található S7 fürstenfeldi gyorsforgalmi utat a magyar-osztrák közös államhatárnál.

A Körmend városától az országhatárig vezető, kétszer egysávos M80 gyorsforgalmi utat 2021 őszén adták át a forgalomnak. A települések elkerülését, a forgalom hatékony elvezetését és a térség iparterületeinek feltárását biztosító autóút az osztrák oldali gyorsforgalmi út elkészültéig a határ előtt a 8-as főútra köt vissza – írták.

A kedden aláírt megállapodás szerint az államhatárt várhatóan 2025-ben elérő S7 fürstenfeldi gyorsforgalmi utat és az M80 gyorsforgalmi utat Szentgotthárd és Heiligenkreuz im Lafnitztal (Rábakeresztúr) között kapcsolják össze.

A polgári kormány az elmúlt években kiemelten jelentős eredményeket ért el a közúti infrastruktúra fejlesztésében és hazánk nemzetközi összeköttetésének javításában: míg 2010-ben mindössze három, hamarosan már tizenegy gyorsforgalmi út éri el hazánkban az országhatárt – áll a közleményben.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #Ausztria | #közlekedés |