Rangos nemzetközi design díjakat nyertek a BAHART új hajói

Győr+ Fotó: BAHART
2024.07.24. 14:37

A több mint hatmilliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósult, történelmi léptékű fejlesztés eredményeként idén nemcsak a Balaton, de Közép-Európa legmodernebb hajóit vehették birtokba a tópart lakói és a térségbe látogató vendégek. Az esztétikus kialakítású és a legkorszerűbb emissziós előírásoknak megfelelő négy új hajó alig néhány hónappal forgalomba állítása után máris rangos nemzetközi elismeréseket vívott ki.

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) flottájának büszkeségei a világ legrangosabb design díját, a RED DOT Design Awardot, valamint a neves nemzetközi iF Design díját érdemelték ki.

A Red Dot Design Award a világ egyik legrangosabb nemzetközi design díja, amelyet az ipari formatervezés kiválóságai nyerhetnek el. A verseny közel 70 éves múltra tekint vissza és azóta minden évben számos termék, projekt és koncepció nyeri el ezt a rangos elismerést, melyet idén termékdesign kategóriában a BAHART új hajói is kiérdemeltek.

Az iF International Forum Design által 1953-ban alapított díj szintén a világ egyik legfontosabb design elismerésének számít, melynek díjazottjai nemcsak nemzetközi elismerésben részesülnek, hanem munkáikat bemutatják az iF World Design Guide-ban, valamint az iF Design kiállításokon is. A nyerteseket kiemelkedő design-minőségük és innovációjuk alapján választják ki, melyek közé idén a BAHART hajói is bekerültek.

A két új katamarán és a két új komp is megkapta mindkét elismerést, melyet az utaskényelem, a nagy kapacitás, a fenntarthatóság, valamint a biztonságosság szempontjából is kiemelkedő működésüknek, valamint üzemanyag-hatékonyságuknak köszönhetnek. Emellett a hajók modern megjelenése és funkcionalitása is nagyban hozzájárult a díj elnyeréséhez.

„A negyven éve nem látott flottafejlesztés minőségi ugrást jelent a balatoni hajózásban. Mindkét rangos díj egyúttal tovább erősíti elkötelezettségünket a fenntartható, biztonságos és magas színvonalú hajózás iránt. A modern, tágas és környezetbarát új hajóknak is köszönhető, hogy kiemelt az érdeklődés a BAHART szolgáltatásai iránt, ezt az idei forgalmi adatok is megerősítik. Az év eddigi részében már több mint 150 ezerrel többen vették igénybe a hajójáratokat, minta tavalyi év azonos időszakában” ‒ nyilatkozta Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója.

Az új hajóknak köszönhetően sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték, így nem csak a turisták, hanem a helyben lakók is könnyebben közlekedhetnek a két part között, nagyban javítva a balatoniak életminőségét. A két új komp és katamarán jelentős mértékben csökkenti a Balaton környezeti terhelését is, hiszen mindegyikük a legkorszerűbb emissziós előírásoknak megfelelő, alacsony károsanyag kibocsátású motorokkal rendelkezik, ami ugyancsak egyedülálló a régióban. A sűrűbb menetrendnek és a gyorsabb átkelésnek köszönhetően pedig csökkenhet a gépjármű-forgalom is a Balaton körül.

Kapcsolódó témák: #Bahart | #belföld | #díj |