Szektornyitás nem lesz, de fejlesztésekkel, felkészülten várják az NB I-et a győri focisták!

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2024.07.24. 14:59

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr. A klub vezetősége elmondta, örülnek, hogy kilenc év után ismét feljutott az NB I-be a csapat, nehéz időszak van a játékosok és a stáb mögött, de sokat készültek, hogy már az első mérkőzéseken bizonyíthassanak. Munkájukat segítette, hogy számos fejlesztés valósult meg mind a klubnál, mind pedig az akadémiánál, és bár kiderült, hogy a keleti szektort továbbra sem nyitják meg, tervekkel felvértezve tekintenek a jövőbe, hogy a 120 éves múlttal büszkélkedő ETO tovább meneteljen.

A szerdai találkozó résztvevőit elsőként Világi Bálint köszöntötte. Az ügyvezető asszisztens a múlt szezon végéről úgy fogalmazott, hogy egy sikeres időszakot tudhat maga mögött a csapat, mely hosszúra és izgalmasra sikeredett. „Azt, hogy a vége ilyen szorossá vált, sportszakmailag negatívumként értékeljük, ilyenkor csak magunkat tudjuk okolni, de ez így volt szép, és így kellett lennie. Ezekért az izgalmakért vagyunk a football szerelmesei” – hangsúlyozta a szakember. A jövőbeli célok kapcsán elmondta, olyan időszak előtt állnak, amikor alázatosnak kell lenniük, mindenképpen szeretnének bent maradni az NB I-ben, de a vezető úgy véli, minden feljutó csapat így gondolkozik. „Szeretnénk ha kialakulna egy stabil csapat, szeretnénk, hogy nyugodt legyen a hangulat és stabil a munkakör. Jó úton haladunk!” – tette hozzá Világi Bálint.

Természetesen az igazolásokról is szólt az ügyvezető asszisztens. Mint mondta, a 23 éves Marku Albion sok potenciállal rendelkezik, biztosan helyt áll majd, Eneo Bitri pedig kölcsönjátékosként érkezik Győrbe. A szerb-magyar fiatal, Miljan Krpic adottságai kiválóak és a játékintelligenciája is fantasztikus, ahogy Željko Gavrić tapasztalata és tehetsége is megkérdőjelezhetetlen.

Kiderült az is, hogy Huszár Marcell egy éves kölcsönjártékra távozott Diósgyőrbe, az ügyvezető asszisztens úgy véli, jót tesz neki majd a környezetváltás. Szujó Attila is eligazolt, Tuboly Máté a DAC-nál folytatja pályafutását. Két játékossal, Farkas Balázzsal és Csontos Dominikkal szerződést hosszabbított a klub, mellettük két ifjú akadémista, Kulcsár Martin és Décsy Ádám is profi szerződéssel gazdagodott.

Világi Bálint a sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a klub sok változáson ment keresztül, az életteret szerették volna minél gyorsabban átalakítani, ennek egyik eredménye a sajtótájékoztató helyszíne, az új VIP terem is. Mindezek mellett az akadémia területén a többi között az öltözők, a folyosók és a mellékhelyiségek is megújulhattak. „A 150 ágyas, 95%-os kihasználtsággal működő internát az épület felső részében található, itt a bútorzatot kicseréltük és kifestettük a szobákat is. Ugyanakkor a klubnál a zuhanyzókat, öltözőket is átalakíttattuk. Szeretnénk megerősíteni a filozófiánkat, amihez elengedhetetlenek a fejlesztések. A stadiont illetően az MLSZ előírásainak is igyekszünk megfelelni, jelenleg minden szabályszerű, így el tudjuk kezdeni az új szezont. Hosszú távú terveink között szerepel egy új edzőközpont létrehozása, ezzel kapcsolatban tárgyalunk a várossal, a fejlesztés 2-3 pályányi új területet jelent. Viszonylag elavult stadionról van szó, igyekszünk folyamatosan beruházásokat eszközölni” – ismertette Világi Bálint.

Újságírói kérdésre reagálva a vezető kifejtette: a stadionban a lezárt szektort továbbra sem nyitják meg, a biztonságtechnikai kockázatokat ugyanis ilyen rövid idő alatt nem tudták kiküszöbölni, de azon lesznek, hogy a jövőben megnyithassák. „Első körben azt szeretnénk, ha a most megnyitott lelátók folyamatosan megtelnének és ha ez így lesz, akkor minden erővel azon fogunk dolgozni, hogy lehetőség legyen a bővítésre. A vendégszektor marad a jelenlegi helyén, ezt is szeretnénk megerősíteni” – árulta el a szakember.

Az egyik nagy meglepetés Steven Vanharen bemutatása volt, ő lett az új sportigazgató. „Nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik, kapcsolatrendszere és technikai tudása nagyban növeli a klub felkészültségét. A Legia Warsaw-nál és az Olympiacos-nál is bizonyított Steven, de az MTK-nál és az Újpestnél is dolgozott, így 10 éve már Magyarországon él” – méltatta a szakmai stáb új tagját Világi Bálint.

„Jó napot kívánok” – vette át magyarul a szót az új sportigazgató, majd úgy folytatta: „Két hete vettük fel a kapcsolatot, éreztem, hogy komolyak a célok és az elhatározások. Az akadémiától kezdve kell elindítani az építkezést, amivel az A csapat stílusát is meg lehet határozni” – vázolta az elképzeléseket.

Borbély Balázs a felkészülésről beszélt a szerdai szezonnyitó eseményen. A vezetőedző úgy kezdte: amit terveztek a felkészüléssel kapcsolatban azt el tudták végezni, annak ellenére, hogy júliusban extra meleg volt. „Komolyabb sérülések nem voltak az elmúlt hetekben, kisebb betegségek akadtak. A hangulat fokozódik, izgatottak vagyunk, várjuk az első mérkőzéseket az NB I-ben, azt, hogy pályára léphessünk.” Az igazolásokról úgy vélekedett: nem az a feladata, hogy értékelje az igazolásokat, hanem az, hogy akik a klubban játszanak, azokból kihozza a maximumot.

Michal Skvarka az új csapatkapitány is köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit. „Nagyon jó a hangulat, jól sikerült a felkészülés, várjuk a Nyíregyháza elleni találkozót. Szeretnénk megmutatni már most az elején, hogy mennyi munkát fektettünk bele a felkészülésbe.”

Végezetül Világi Bálint elárulta, hogy 120 éves az ETO FC így a hosszú távú tervek között szerepel egy múzeum létesítése. „A DAC is 120 éves, rengeteget gondolkozunk azon, hogyan ünnepelhetne a két csapat. Számos kis projektünk van, szeretnénk még inkább jelen lenni Győrben, az ETO-nak vissza kell nyerni régi szerepét a városban, hogy a labdarúgás szerelmesei várják a meccseket. A győrieknek a legnagyobb öröm a feljutás volt, ezt elértük, talán ez volt a legnagyobb ajándék amit adhattunk” – zárta a találkozót az ügyvezető asszisztens.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #foci | #híradó | #labdarúgás | #NB I |