Ott voltunk a PontOtt Partin: hihetetlen hangulat uralkodott a Bridge Gardenben – sok FOTÓ!

Venesz Klaudia Fotó: Ács Tamás
2024.07.25. 06:30

Hosszadalmas és sokezer munkaórát igénylő időszakot zárt az Oktatási Hivatal július 24-én: kihirdették a szeptemberben induló képzések ponthatárait. A Széchenyi István Egyetem leendő gólyái a Bridge Gardenben gyűltek össze a PontOtt Partira, ahol közösen élhették át a várakozás izgalmát.

Zeneszó és különböző játékok próbálták oldani a felvételizők feszültségét, az egyetem összes kara kitelepült és játékos feladatokkal szórakoztatták a résztvevőket a 20 órakor kezdődő ponthirdetésig.

A pontszámítás módszere az előző évekhez képest annyiban változott, hogy az érettségi és középiskolai tanulmányi eredményeken kívül a befogadó intézmények hatáskörébe helyezték a pluszpontok kezelését, az egyes egyetemek maguk dönthettek arról, hogy az adott szakokra milyen extra lehetőséget biztosítanak, így a munkaviszonyt és az önkéntes munkát is elfogadták egyes helyeken. Győrben továbbra is a gyógypedagógia, a járműmérnöki, gépészmérnöki, informatika, a gazdálkodás és menedzsment szakok a legnépszerűbbek. A pedagógusképzésbe idén 17 833-an adták be jelentkezésüket, ez csak kicsivel marad el a tavalyitól. 

A jelentkezők közül kétszer annyian szeretnék kihasználni az államilag finanszírozott képzési formát, mint amennyien fizetnének tanulmányaikért.

Dr. Lukács Eszter (fotó: Ács Tamás)

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, egyetemi docense köszöntőjében elmondta, hogy 4409 hallgatót vettek fel a 2024/25-ös tanévre. „Most az elmúlt tíz év második legnagyobb létszámú hallgató évfolyamát tudjuk felvenni, ami igen nagy boldogság számunkra. Azt is fontos megemlíteni, hogy magasabb pontszámok mellett vesszük fel a hallgatókat, mint a korábbi években, és áttekintettük a jelentkezéseket, a hallgatóink többsége rendelkezik emeltszintű érettségivel és minimum egy középfokú nyelvvizsgával” – emelte ki a docens, majd hozzátette: „Nagyon diverz az itt jelen lévő hallgató közösség. Egészen egyszerűen azért, mert 96 képzést indítunk magyar nyelven és negyvenkettőt angol nyelven.” A Széchenyi István Egyetem a világ huszonötezer egyeteme közül az 1200 legjobb közé tartozik, Európában is az élen jár. Dr. Lukács Eszter kitűzte, hogy a kitűnő hallgatókat munkatársaival együtt magas színvonalon fogják oktatni, és arra kérte a hallgatóságot, emlékezzenek arra a napra, amikor az egyetem polgáraivá váltak. „Az egyetem nemcsak képzést ad, hanem karakter- és jellemfejlődést is” – zárta beszédét a docens.

Az óriáskivetítőn pontban 20 órakor sorra jelentek meg az egyes szakokhoz tartozó felvételi pontszámok és a telefonokra is érkeztek a szöveges üzenetek a felvételi információkkal. Az egymás után felkiáltó csoportok jelezték egy-egy jelentkező sikerét. A pontváró bulin nemcsak a győri egyetemre jelentkezők várták izgatottan eredményeiket, hanem az ország más képzési helyeire jelentkezők is.

Schmidt Karina a Széchenyi István Egyetem gólyája lesz. Kereskedelmi és marketing szakon kezdheti meg tanulmányait. „Bőven, meglett, 40 ponttal haladtam túl a ponthatárt. Nem erre számítottam, mert nagyon lejjebb csúszott a ponthatár, nagyon meglepődtem” – sorolta tapasztalatait Karina. A társaság másik hölgy tagja, Papp Vivien a Corvinus angol nyelvű gazdálkodás-menedzsment szakára nyert felvételt. „407 pontom lett. Nem gondoltam, hogy bekerülök ide, de eszméletlenül örülök neki.”

Bóka Dalma Pécsett kezdi meg tanulmányait, orvosnak készül. Az ifjú hölgy nagy tervekkel indul az egyetemre: „Negyvenhat ponttal voltam a határ felett. Sokkal több munka volt bekerülni, kellett nyelvvizsga és orvosi szóbeli is, ez plusz 50 pontot ért. Szeretnék híres orvos lenni. A gyermekneurológia vonz, az autizmust és epilepsziát szeretném kutatni, de az is lehet, hogy nőgyógyász vagy kardiológus leszek”.

Balics Ádám a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi szakán kezdi meg tanulmányait szeptembertől. „Nagyon örülök neki, hogy felvettek. Első helyre vettek fel, második helyre a Pázmány-egyetem történelem szakát jelöltem meg. Annak is örültem volna, de most még jobban örülök, hogy ez sikerült.

A Széchenyi István Egyetem új polgárai a ponthirdetés után zenés programmal ünnepelhették eredményeiket.

Galéria: Ács Tamás

Korábban a témában: