Óriási! Apró szurikáták a győri állatkert kifutóján

Venesz Klaudia Fotó: Ács Tamás
2024.07.25. 12:01

Nagy a sürgés-forgás szurikátáék háza táján, az őrszemek még nagyobb körültekintéssel vizslatják a territóriumot: a négy aprósággal bővült családjukat védik.

A Xantus János Állatkertben 2024 tavaszán mutatkoztak be az azóta már közönségkedvenccé avanzsált, apró állatkák. A kifutójuk mellett nem lehet csak úgy, szó nélkül elmenni, a kis termete ellenére látványos, tevékeny fajta mindig mosolyt csal a látogatók arcára.

A kolónia egy hónappal ezelőtt négy kölyökkel örvendeztette meg a gondozókat, akiket már a nagyközönség is láthat, ha egy picit időz a számukra kialakított területnél. A kicsik még csak most fedezik fel a birtokukat és a szilárd táplálékkal is a napokban kezdtek el ismerkedni.

Wenczel Flóra zoopedagógus örömmel mutatta be a Győr+ stábjának az új jövevényeket. „Mi is teljesen el vagyunk ámulva, hiszen csak néhány hónapja vehették át a kifutójukat. Néha már előfordul, hogy a szüleik kihozzák őket nézelődni a külső kifutójukra” – mesélte Flóra. A kicsik a nap jelentős részét még a belső terekben töltik úgy, ahogyan azt a gyerekek szokták: esznek, alszanak és már játszanak is. „Már látszik, hogy ki lesz közülük a domináns. Ő mindig az édesanyját követi, megy utána. A szurikáták nagyon érdekes családi környezetben növekednek. Természetes közegükben néhány család alapít nagyobb, körülbelül harminc fős kolóniát. Mindegyik családnak van alfahíme és –nősténye, ők szaporodnak és a kolónia tagjai együtt nevelik fel a kölyköket” – tudtuk meg a zoopedagógustól.

Egy hónapos apróság a győri állatkert egyik új lakója (fotó: Ács Tamás)

Az állatkerti állattartás célja, hogy képviseljék a vadon élő fajtársaikat egy olyan környezetben, ami lemodellezi a természetes életterüket. „Igyekszünk bemutatni egy természetes közeget. A homokkal lefedett kifutón a szurikáták áshatnak, a sziklás környezetben elbújhatnak. Egy központi üregrendszert ásnak újra nap, mint nap. Természetes közegükben naponta akár három kilométert is megtehetnek élelem után kutatva” – mondta el Wenczel Flóra, a Xantus János Állatkert dolgozója.

Érdemes tehát most még hosszabb időt tölteni a szurikáták kifutójánál (bár onnan elszakadni mindig nehéz), kis türelemmel lencsevégre kaphatjuk az aprók között is apró, habókos kis állatkákat.

Galéria: Ács Tamás