Megszűnik a Volánbusz

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.07.25. 12:41

A MÁV-Volán csoport felett az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket gyakorló építési és közlekedési miniszter hivatalosan is elrendelte a két állami tulajdonú személyszállító nagyvállalat, a MÁV-START Zrt. és a Volánbusz Zrt. egyesülését - írja a magyarbusz.info.

Az integrációs folyamat eredményeként a két állami szolgáltatóvállalat a MÁV-HÉV Zrt. személyszállítási üzletágával és a MÁV Rail Tours Kft.-vel kiegészülve egyetlen társaságként folytatja majd tovább tevékenységét MÁV Személyszállítási Zrt. néven. A fúzióval tehát a Volánbusz teljesen elveszti önállóságát, valamint márkanevét és beleolvad az új egyesült társaságba. Az integrációnak az ígéretek szerint elsősorban cégjogi jelentősége lesz, a munkavállalók napi munkavégzését az összevonás alig érezhetően érinti majd, főként a menedzsment működésével, a háttér- és támogatóterületek hatékonyabbá tételével összefüggő változások lesznek – írja a magyarbusz.info portál.

A Volánbusz és a MÁV-Start összevonása 2023. decemberében kapcsolt magasabb fokozatba, ekkor került ugyanis a 2021. január 1-e óta a MÁV csoporthoz tartozó, már országos lefedettséggel működő busztársaság és a MÁV-Start egységes irányítás alá. A két társaságot azóta közös vezérigazgató és egy egyesített igazgatóság irányítja,  2024. február 1-től pedig már egységes szervezeti felépítés alapján működik a két állami közszolgáltató.

A MÁV és a mindenkori állami busztársaság(ok) összevonásának gondolata 2010 után rendszeresen előkerült, de ilyen közelségben még soha nem állt a megvalósításhoz. Az Orbán-kormány már 2012 januárjától közös holdingba szervezte volna a helyközi vasúti- és autóbuszos közlekedést, ám ez akkor lekerült a napirendről arra hivatkozva, hogy előbb a MÁV tetemes adósságát kellene rendezni.

Mint arra a magyarbusz.info emlékeztet: 2019 nyarán született egy javaslat a kormány részéről egy közös holdingba szervezésről,  de ezt az irányt újfent elvetették, így ekkor csak a 24 egykori Volán-társaságból szervezett hét közlekedési központ egyetlen társaságba történő integrációja kapott zöld utat.

Kapcsolódó témák: #MÁV | #tömegközlekedés | #volánbusz |