Jöhet a szülői oktatás és a szimulátoros gyakorlás a KRESZ-ben

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2024.07.25. 15:02

Lázár János közlekedési és építési miniszter a Facebookon tett közzé egy posztot a KRESZ-ben várható változásokról. Várhatóan átveszi a magyar rendszer is a Nyugaton már elterjedt mintát, miszerint a tanulóvezetők akár rokoni segítséggel is tanulhatnak vezetni.

„Lassan ötven éves a hatályban lévő KRESZ, de a kapcsolódó közlekedési szabályrendszerre is alaposan ráfér, hogy rendbe tegyük. Az elmúlt ötven évben ugyanis rengeteget változott a világ: változtak az utak, az autók, de változtak az emberek is” – írja Lázár János a Facebookon. Posztjában konkrét változásokat is felvázol.

A szankciók és a közúti ellenőrzések hatékonyabbá tétele mellett az önvezető autók kérdése is felmerül, a jogosítványt szerzőket érintően lebegtette be azonban a legnagyobb változást a miniszter. Mint írja: „az a szándékunk, hogy megújítsuk a gépjárművezető-képzés és vizsgáztatás rendszerét. Szeretnénk, ha a diákok ismernék az autókban ma már elterjedt vezetéstámogató rendszereket, és lehetőségük lenne akár szimulátorokon is gyakorolni. Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a szülőket, hozzátartozókat hogyan tudjuk bekapcsolni a gyakorlati oktatásba. A cél, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalok – egy képességeiknek megfelelő, jól használható és jól hasznosuló képzést követően – magabiztos tudással válhassanak gépjárművezetőkké. Áttekintjük a jogosítványszerzés egészségügyi és pszichológiai alkalmassági követelményeit és az utánképzések hatékonyságát – amelyeken azok vesznek részt, akiknek valamilyen okból elvették a jogosítványát. A cél, hogy kiszűrjük azokat, akiknek nem szabadna a volán mögé ülnie. Az utakra csak azokat engedjük vissza, akik képesek biztonságosan közlekedni.

Ezek alapján a magyar KRESZ várhatóan a több nyugati országban is elterjedt módszert alkalmazná, azaz a tanulóvezetők szülői, rokoni segítséggel közlekedhetnének a forgalomban, amíg nem sajátítják el az önálló vezetéshez szükséges tudásukat.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #KRESZ |