Figyelni kell az osztalékra is

Győr+ Illusztráció: NAV
2024.07.25. 20:49

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság szereplőit. A Győr-Moson-Sopron vármegyei ellenőrök ezúttal cégek osztalékfizetéseit ellenőrizték.

A revizorok összevetették a cégek beszámolóit, a NAV rendszereinek adatait és vizsgálták a taggyűlési határozatokat is. Így azokat a vállalkozásokat ellenőrizék, amelyeknél felmerült, hogy az osztalék utáni személyi jövedelemadót nem fizették meg, vagy akik adózott eredményüket évek óta készpénzben mutatták be beszámolóikban. A vizsgálat célja az volt, hogy az adózók fizessék meg az évek óta halogatott, osztalék utáni szja-t, és hogy a házipénztárak pénzkészletének adminisztrációja is valós legyen.

Az összetett, számos adaton alapuló kiválasztás elérte célját, az adózók önkéntes jogkövetését. A vizsgált vállalkozások összesen 216 millió forintnyi osztalékot vallottak be, és a NAV-vizsgálat további 223 millió forint nettó adókülönbözetet is megállapított. A magas készpénzállományú adózók közül hat cég még a vizsgálat alatt összesen 179 millió forintnyi osztalékot fizetett a tagoknak, három vállalkozás pedig rendezte a házipénztárban kimutatott összegek nyilvántartását. A revízió számos szabálytalanságot tárt fel a készpénzes tételek bizonylatolásával és rögzítésével kapcsolatban is.

Az ellenőrzéssorozat nemcsak a kézzelfogható eredményei miatt volt sikeres: a könyvelők körében is híre ment. A cégeknek könyvelő szakemberek szintén a jogkövetés fontosságára hívták fel ügyfeleik figyelmét.

Kapcsolódó témák: #belföld | #ellenőrzés | #NAV | #revizor |