Európai Egyetemi Játékok: harmadik legjobb a győri campus!

Győr+ Fotó: EUG 2024
2024.07.26. 08:54

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyertek a Debrecenben és Miskolcon megrendezett Európai Egyetemi Játékokon. Az intézmény ezzel a magyarok közül a harmadik legeredményesebbként zárta a multisporteseményt.

Debrecen és Miskolc volt a házigazdája a 35 ország 428 egyetemének, 3800 sportolójának részvételével megrendezett Európai Egyetemi Játékoknak július 12. és 24. között. A 17 sportágat felvonultató eseményen minden idők legnagyobb magyar küldöttsége vett részt 22 hazai felsőoktatási intézmény közel 600 hallgatójával. A győri Széchenyi István Egyetemet 17 versenyző képviselte kick-boxban, dzsúdóban, illetve 3×3-as kosárlabdában, és mindhárom sportágban dobogós helyezéseket értek el.

A győri küldöttség legfényesebb érmét Petrovics Péter szerezte, aki kick-boxban, a full-contact 86 kilogrammos kategóriában aranyérmet szerzett, miután legyőzte török ellenfelét.

A Széchenyi István Egyetem dzsúdósai is kitettek magukért, és a küldöttségből ketten is éremmel térhettek haza. Vida András a 30-nál is több indulót számláló mezőnyben második helyezést ért el a 66 kilogrammos súlycsoportban, míg Szeredás Botond Bence a 73 kilogrammosok között nyert bronzérmet.

3×3-as kosárlabdában a győri női csapat a legjobb magyar együttesként a harmadik helyet szerezte meg. Dr. Barthalos István tanítványai német ellenfelüket legyőzve jutottak a torna legjobb négy csapata közé, ahol előbb kikaptak a spanyol riválistól, de a bronzcsatában, egy drámai, hosszabbításos mérkőzésen legyőzték a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet búcsúztató ukrán lányokat.

A Széchenyi István Egyetem szereplésével kapcsolatban Gyömörei Tamás, az intézmény Sport- és Rekreációs Központjának vezetője elmondta: hatalmas köszönet illeti a sportolókat, hiszen tanulmányaik mellett vállalták a többhónapos felkészülést, az edzéseket, az edzőtáborokat, az előversenyzéseket, hogy sikeresen képviselhessék az intézményt. „Ismerve, hogy ilyen szintű eredményekhez tíz-tizenöt éves, lemondással, áldozatokkal, kudarcokkal is övezett út vezet, úgy gondolom, ők olyan kiemelkedő értéket képviselnek, amivel példát mutatnak a többi hallgatónak és az oktatóknak egyaránt. Remélem, hogy a jövőben is biztosítani tudjuk élsportolóink számára azt a környezetet, amellyel sportkarrierjükben és tanulmányaikban hasonló vagy még nagyobb sikereket érhetnek el” – húzta alá.

A Széchenyi-egyetemet 17-en képviselték az Európai Egyetemi Játékokon. Ábrahám Titanilla, Darida Blanka, Erdélyi Réka Virág, Kőhalmi Zoltán, Olasz Attila, Szeredás Botond Bence, Tóth Richárd és Vida András (dzsúdó), Petrovics Péter (kick-box), Bánszegi Borbála, Mihály Emma, Rozmán Lilla Anna és Baffy Fanni (3×3-as kosárlabda, nők), Hagen Tamás, Sólyom László, Tóth-Erdei Bálint és Bakon Csanád (3×3-as kosárlabda, férfiak).

Magyarország az éremtábla első helyén végzett 16 aranyat, 18 ezüstöt és 24 bronzérmet szerezve, amihez – a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem mögött, a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel holtversenyben harmadik legjobb hazai intézményként – a Széchenyi István Egyetem is nagymértékben hozzájárult.

Forrás: Széchenyi István Egyetem