Rendeletmódosítás segítheti az áramellátás biztonságát tartós nyári melegben

MTI Illusztráció: Pixabay
2024.07.26. 18:24

Egy tervezett rendelkezés az energiaügyi miniszter hozzájárulásával, ellátásbiztonsági okból lehetővé teheti az atomerőmű hűtővízét befogadó Duna-szakasz vízhőmérsékleti korlátozásának túllépését - írja az Energiaügyi Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A szaktárca kifejti: a paksi teljesítmény visszafogása feszített energiapiaci helyzetekben közvetlen veszélybe sodorhatja a fogyasztók zavartalan kiszolgálását. A környezetvédelmi szempontok érvényesítése mellett ezért indokolt lehet a határérték eseti túllépése, ha az ellátás biztonsága érdekében ez elkerülhetetlen.

A rendeleti szintű előírás szerint a Duna vízhőmérséklete a paksi blokkok hűtővizének kibocsátási pontjától folyásirányban számított 500 méteres szelvényben nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot. E kötelezettség betartása érdekében a Paksi Atomerőmű már akkor megkezdi teljesítményének sávos csökkentését, amint a vízhőmérséklet átlépi a 29,5 fokot. A részleges visszaterhelésre 2022-ben egyszer, tavaly pedig két alkalommal volt szükség július-augusztusban, 22-72 órányi időtartamban – emlékeztetett a szaktárca. A klímaváltozás következtében az időjárási körülmények egyre többször vezethetnek a határérték eléréséhez nyáron, elsősorban alacsony vízállás esetén. E hatást erősíti, hogy az atomerőmű üzemelésének kezdete óta a Duna maximális hőmérsékletátlaga közel 3 fokkal emelkedett.

A július eleji tartós kánikulában rendkívüli terhelésnek kitéve működött a villamosenergia-rendszer – írta az EM. A hónap közepén 7 gigawatt feletti értékkel megdőlt a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs. Időnként a belföldi áramtermelési és az importlehetőségek teljes körű mozgósításával lehetett csak fedezni a hőségben megugró fogyasztási igényeket. A hosszabb távú megoldást számos kormányzati intézkedés szolgálja: egyebek mellett a zöldenergia tárolásának ösztönzése, a korszerű, rugalmasan szabályozható gázerőművek megépítése Kelet-Magyarországon vagy a paksi bővítés és újabb üzemidő-hosszabbítás. A részben már zajló fejlesztések megvalósulásáig, éles ellátási helyzetekben a meglévő atomerőművi blokkok kapacitásainak maradéktalan kiaknázásával előzhetők meg a kisebb-nagyobb áramkimaradások. A gyakori teljesítményváltozások káros és költséges következménye az is, hogy csökkentik az erőmű rendszerelemeinek élettartamát, az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelkezés a vízhőmérsékleti határértéket változatlanul hagyva, ellátásbiztonsági okból lehetővé teheti annak kivételes, eseti túllépését. A tervezett előírás alapján ehhez az energiaügyi miniszter hozzájárulására van szükség. A tárcavezető a hozzájárulás megadásával egyidejűleg vízvédelmi intézkedések végrehajtására szólítja fel az atomerőmű üzemeltetőjét és a területi vízügyi igazgatóságot. A folyamatos monitoring szerint a vízhőmérséklet emelkedésének a Duna élővilágára gyakorolt ökológiai hatása az érintett szakaszon minimális, alig kimutatható.

A módosítási javaslat hozzájárulhat ahhoz, hogy a megbízhatóan, biztonságosan és olcsón termelő paksi blokkok a környezet- és természetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett, hiánytalanul betöltsék szerepüket a magyar családok és vállalkozások fennakadásmentes áramellátásának garantálásában – olvasható a minisztérium közleményében.