Rákosi Zsolt János Szent László-díjas

Lételeme az aktivitás

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2024.07.28. 19:45

Lovagkirályunk ünnepén a városi díszközgyűlésen Szent László-díjjal tüntették ki Rákosi Zsolt Jánost a közszolgálatban és a közszolgáltatások területén végzett több évtizedes lelkiismeretes és eredményes munkája, valamint az időskorúak érdekében kifejtett áldozatos tevékenysége elismeréseként.

Győrben, Nádorvárosban született 1954-ben. Itt nőtt fel és egész életét ebben a városrészben töltötte. Élénken élnek benne a gyermekkori emlékek, melyek egy része a Bem térhez kapcsolódik. A mai park helyén régen gabonavásártér volt, itt tartották előadásaikat a vándorcirkuszok és az utazó jégrevü. A környékbeli gyerekekkel szívesen segített a nagy sátrak felállításában, cserébe ingyen nézhették meg az előadásokat. Sőt, a jégrevü sztárja – Rákosi Kati műkorcsolyázó – a névrokona volt.

A vízügyi szakközépiskolában érettségizett, majd néhány évig technikusként a szakmájában dolgozott. Ezt követően másfél évtizedig a városháza lett a munkahelye. Energiaközmű-ügyekkel foglalkozott, közben felsőfokú energetikus szakvizsgát tett. Tíz éven át ő volt a városi főenergetikus. Az országban elsőként hozta létre a magánerős gázvezetékhálózat-építés koncepcióját. Koordinálásával és a lakosság anyagi összefogásával a nyolcvanas években épült meg Szabadhegy, illetve Révfalu nagy részén, valamint a peremkerületekben – Kismegyeren, Bácsán, Kisbácsán, Győrszentivánon, Ménfőcsanakon, Gyirmóton, Likócson, Pinnyéden – a gázközmű-hálózat. Ezzel hazánkban elsőként, Győr egész területén megvalósult a gázközművesítettség.

Később a hőszolgáltató osztályvezetője lett, majd az ezredfordulón mérlegképes könyvelői szakképesítést szerzett. Az önkormányzati szolgáltató cégek egybeolvadását követően a Győr-Szol Zrt.-hez került, ahol 2018-as nyugdíjazásáig számlázási csoportvezetőként dolgozott.

Az energia nemcsak munkáját, hanem mentalitását is meghatározta, hiszen Rákosi Zsolt Jánosnak az állandó aktivitás létszükséglet. Talán ezért is fontos számára a közösségi élet. Tizenkét éven át a Győri ETO Kézilabdázók Szurkolói Egyesület felügyelőbizottságának elnöke volt. A háromezer fős egyesületből egy busznyi szurkoló Moszkvától Spanyolországig, Norvégiától Montenegróig, Európa majd minden országában biztatta kedvenc csapatát.

Nyugdíjasként is mozgalmas életet él. Tagja a város Idősügyi Tanácsának. Hét éve a kulturális, közösségi, sport- és szabadidős tevékenységeket szervező, harmincöt klubot tömörítő, ezeregyszáz tagot számláló Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület vezetője. Először meglepte, de büszke rá, hogy tagjaik a legaktívabbak Győrben. Örömteli számára, hogy az önkormányzat létrehozta a Nyugdíjas Klubok Házát.

Negyvenhét éve házasságban él, két gyermeke és három unokája teszi teljessé életét.

Úgy véli, sokkal többet jelent, ha az ember még életében kap elismerést és nem utána. Éppen ezért a Szent László-díjat nagy örömmel vette át dr. Dézsi Csaba András polgármestertől.

Kapcsolódó témák: #Nyugdíjas Klubok Háza | #szenior szalon |