Szamármentő központért sétálja át az országot Patrik

Szerző és fotó: Venesz Klaudia
2024.07.29. 20:53

Nem mindennapi vendégek érkeztek hétfőn Győrbe: Koszonits Patrik és Füles Ménfőcsanakon pihentek meg a hosszú út során, amelybe nemes céllal vágtak bele. A tizenkilenc éves fiatalember rezervátumot szeretne létesíteni a hányatott sorsú csacsik számára.

Füles és Patrik közös kalandja bő két hónappal ezelőtt kezdődött, ekkor kötöttek ők ketten életre szóló barátságot. A jószágok szeretetét a fiú a családjából hozta, mindig is tartottak hobbi- és haszonállatot. Az ásotthalmi duó július elején indult el a déli határ melletti településről, hogy a tervek szerint negyven nap alatt, negyven települést érintve négyszáz kilométert tegyen meg. A „csacsicamino” Akasztó, Sárkeresztúr, Tác, Várpalota és a Bakony több települését is keresztülszelte, július 29-én pedig fáradtan, de a célokat nem feledve érkezett meg a városrészbe. A ménfőcsanaki, igencsak összetartó lakóközösség nagy szeretettel fogadta a párost és a felajánlásokból még kosztra és kvártélyra is futotta. A patást és a tiszta lelkű gazdáját a Bezerédj-kastély udvarán interjúvoltuk meg – és nem túlzás a királyi többes, ugyanis Füles is beleszólt a beszélgetésbe.

„Győr-Moson-Sopron megyéből származom, Mosonmagyaróváron születtem. A túra végét összekötöttem barát- és rokonlátogatással” – kezdte beszámolóját Patrik. A rövid ideje tartó ismeretségük ellenére már összekovácsolódott csapatként járják az országot, Füles nem is szokott bárkinek engedelmeskedni. A fiatalember úgy fogalmazott: „Napi 24 órából tizenötöt együtt töltünk. Az elmúlt egy hétben napi húsz kilométernyi séta felett vagyunk, de amint elhagyjuk Győrt és a Szigetközbe érünk, csökkentjük a távot.”

Az útról Patrik rendszeresen posztol az Ott vagyunk már? Facebook-oldalon, a részletes beszámolókból kiderül, hogy általában lelkes fogadtatásban részesül és interjúk egész sora várja. „Egy-egy település volt, ahol kaptam támadásokat. Néhányan úgy vélik, hogy ez állatkínzás. Az emberek nagy része sajnos nincs tisztában a szamarak tulajdonságaival. Az, hogy megteszünk x kilométert, az otthon is lemegy. Ma két óra körül értünk a szállásunkra, de Füles még nem fáradt el, sétálni kellett vele” – tudtuk meg Patriktól.

Úgy fogalmazott: „A célok megvalósításának csak három dolog szab határt: az egészség, a képzelőerő meg a pénztárca – ezekből kettő megvan. Nagyot álmodok, apránként haladok és úgy hiszem, ez az egész életemet végig fogja kísérni. Azt vallom, hogy nem a cél a fontos, hanem a megtett út” – nyilatkozta a korosztályát megszégyenítő bölcsességgel Patrik.

Egy éjszakás pihenő után Győrújfalu felé veszik az irányt, augusztus 9-ére tervezik a befutójukat Mosonmagyaróváron. A túrán többször csatlakoztak a pároshoz lovasok és más kísérők is, biztosítva támogatásukról Patrikot.

„Annyit mondanék, hogy aki állatot tervez, úgy készüljön, hogy akár egy egész életen át el fogja kísérni. Jól gondolják meg, ha nem tudják nekik a megfelelő körülményeket biztosítani, akkor inkább menjenek el egy állatsimogatóba vagy egy állatkertbe” – üzente portálukon keresztül minden felelős (leendő) gazdinak Koszonits Patrik.

Kapcsolódó témák: #állatmentés | #állatvédelem | #Győr | #jótékonyság |