Párizs 2024 – A cselgáncsozó Ungvári Attila győzelemmel kezdett

MTI Fotó: MTI/Illyés Tibor
2024.07.30. 10:35

A 81 kilogrammos Ungvári Attila győzelemmel kezdett kedden a párizsi olimpia cselgáncstornáján.

A Budaörsi SC sportolója – aki 35 évével a magyar dzsúdós küldöttség korelnöke – helyezetlenül zárta első ötkarikás seregszemléjét Tokióban, a francia fővárosban pedig a 32 között a kazah Abilajhan Zsubanazarral kezdett. Az olimpiai ezüstérmes szövetségi kapitány, Ungvári Miklós öccse eddigi egyetlen találkozójukon legyőzte az Ázsia-bajnoki harmadik riválisát 2022-ben a bakui Grand Slamen.

A második csata mozgalmas, de pont nélküli négy percet hozott. A háromszoros Eb-bronzérmes magyar állt közelebb ahhoz, hogy végigvigyen egy akciót, ami azt eredményezte, hogy ellenfelét megintették. Az aranypontig tartó ráadás első percében mindkét dzsúdóst figyelmeztette a mérkőzésvezető, így a kazah kötel került a leléptetéshez. Zsubanzabar ekkor aktívabb volt, de Ungvári jól védekezett, majd 1:58 perc telt el a hosszabbításból, amikor egy belső horogdobásra kapott vaazarival megnyerte az összecsapást.

“Higgadtnak éreztem magam belülről, mindig jó ütemeket fogtam el a befordulásnál, ezáltal sikerült sidó előnyt szereznem. Jönnie kellett a srácnak, megpróbáltam a hosszabbításban ráülni erre a két sidóra, de így még jobb, nem kellett küszködni tovább, mert egy vazaarit esett” – nyilatkozott a Karvaly becenévre hallgató Ungvári.

Bár a kazah cselgáncsozó vitatta az akciót, Ungvári tisztának látta a helyzetet: “Abszolút nem gondoltam kétesnek, a lábam ott volt, odasepertem, ő elesett az oldalára, egyértelmű vazaari volt” – mondta Ungvári, akire a 16 között az olimpiai harmadik, világ- és Európa-bajnok belga Matthias Casse vár, akitől kikapott eddigi egyetlen találkozójukon.

A folytatásban a 63 kilós Özbas Szofi is bemutatkozik a Mars-mező Arénában, a BHSE versenyzője a cseh Renata Zachova ellen kezd.

Kapcsolódó témák: #cselgáncs | #olimpia | #párizs2024 | #sport |