Párizsból jelentjük

Sztárokba botlottam: Juilette Binoche, Nicole Kidman, és Natalie Portman is látni akarta a csodatornászt

Szerző és fotó: Nagy Roland
2024.07.31. 12:38

A téma az utcán hever - mondják sokszor az idősebb újságírók, vagyis, nyitott szemmel kell járni, és az ember mindig lát, hall olyan érdekességet, amiről érdemes írni, beszélni, esetleg videót készíteni róla. Ezt szem előtt tartva egy jó fél órára én is átmentem paparazziba, igaz a színes téma nem hevert, inkább sétált az utcán, kifelé a párizsi Bercy-Arénából, ahol a sportvilág egyik legnagyobb csillaga Simone Biles nyert olimpiát az amerikai csapattal, percekkel azelőtt.

Ebben a válogatottban ott volt Suni Lee, Jordan Chiles, Jade Carey, és Hezly Rivera is, de az igazi közönségkedvenc egyértelműen Simone. Biles-ra filmsztárok is kíváncsiak voltak, én meg szinte szó szerint beléjük botlottam.  

Simone Biles-t látni egyszer egy világbajnokságon, vagy olimpián – nagyon gyakran hallottam ezt az elmúlt nyolc-tíz évben sportrajongóktól, újságíróktól amikor “bakancslistás” élményekről kérdeztem őket, vagy csak egy beszélgetés közben előjött a téma. Nálam is tervben volt egy egyéni, vagy csapat-döntő a legutóbbi tokiói olimpián, de ott az amerikai tornász mentális problémák miatt lemondta a szereplést az utolsó pillanatban. Párizsban viszont elindult, ez pedig óriási őröletet indított el a hírességek, celebek világában is, mintha divathullámot akartak volna meglovagolni: Aki igazán számít, élőben szurkol Simone-nak, és/vagy az ameriaki kosarasoknak. Biles veresenyén korábban megjelent már a rap-sztár Snoop Dogg, Tom Cruise, Ariana Grande és Lady Gaga is. A keddi csapatverseny-döntőre is kijutott a hírességekből.

Történt, hogy a döntő végén óriási ünneplés kezdődött, hiszen az USA nyert, az olaszok majd kiugrottak a bőrükből az ezüstéremmel, és alapvetően a britek is jól megvoltak a bronzzal, így aztán a nézők is vidáman tapsolták meg a versenyzőket, majd mindenki elindult kifelé. Mind a 15 ezer ember egyszerre, én pedig szerettem volna megúszni a a pipilépésben haladást, így a médiakijárat kordonja melletti résen gyorsan kiléptem arra az utcára, amerre nem ment szinte senki. Pár méter után gyanús lett, hogy egy bejáratnál sokan állnak, és rendőrök tartanak szabadon egy szűk sávot a sofőrökkel beálló autókig, kisbuszokig. Többen várakoztak Star Wars-pólóban, néhányan Lakers-mezben, és volt egy Snoop Dogg hasonmás is, a Wishről rendelt változatból. Gyorsan összeállt a kép: ez a VIP kijárat, és a jól értesültek már a közös fotókért és autogramokért gyülekeztek.

Először a hetvenes évek tornász legendája, a Romániából a Ceaucescu-diktaturában Magyarországra szökött, majd Amerikába menekült Nadia Comaneci érkezett az autókhoz, de őt a fiatalabbak talán fel se ismerték. Egy anyuka mögöttem a húsz év körüli fiának magyarázta, hogy ki is volt az a hölgy akit lefotózott. Serana Williams Nicole Kidmannel ült együtt a nézőtéren, de kint már csak a teniszezőt fotózhatták a rajongók, de ő is gyorsan a kocsihoz sietett. A francia színésznő, Juliette Binoche kedvesen beszélgetett, de ő sem állt le autogramot osztogatni. A filmrendező Spike Lee amerikai szurkolói trikóban, és az elmaradhatatlan fehér napszemüvegben sietett tovább. A korábbi spanyol kosárlabda NBA-csillag Pau Gasol pedig szó szerint kilógott a tömegből. Snoop Dogg-ra és a többiekre hiába vártak a rajongók.