Lehmann 11., Bicsák 16. férfi triatlonban

MTI Fotó: MTI/Kovács Tamás
2024.07.31. 13:19

Lehmann Csongor a 11., Bicsák Bence pedig a 16. helyen végzett a férfi triatlonosok párizsi olimpiai versenyében.

Ez a viadal egy nappal korábban szerepelt a programban, de a múlt heti esőzések miatt a Szajna vízminősége leromlott, és kedden még nem volt alkalmas arra, hogy ússzanak benne.
A délelőtt második felére, a reggeli eső elállta után felszáradtak az utak a belvárosban, így ez már nem okozott gondot, mint a nyolc órakor rajtolt női mezőnynek.

A verseny a III. Sándor híd lábától indult, ahonnan a Szajnába ugrott az 56 triatlonos és az Invalidusok hídja alatt átúszva előbb egy 910 méteres kört tett meg, majd a parton pár métert futottak a versenyzők, visszavetették magukat a folyóba és 590 méter tempózás után a III. Sándor hídnál zárták az úszást. A tokiói nyári játékokon a hetedik helyével minden idők legjobb férfi ötkarikás magyar eredményét elérő Bicsák Bence, valamint a világkupagyőztes és világbajnoki futamon bronzérmes Lehmann is a középmezőnyben fejezte be az első számot, előbbi 22.-ként jött ki a vízből és futott fel a hídra vezető lépcsősoron, az úszást az élen záró olasz Alessio Crociani után 45 másodperccel, utóbbi pedig 31. volt 1:09 perc hátránnyal.

A kerékpározás 40 kilométerét a belvárosban kialakított pályán, hét kört tekerve teljesítették a versenyzők. Elhaladtak a Grand Palais és a Petit Palais között, ráfordultak a Champs-Elysées-re, aztán érintették az Orsay Múzeumot és a Nemzetgyűlés épületét is. Előbb egy hatos boly alakult ki az élen, aztán további versenyzők zárkóztak fel, a magyarok pedig a második csoportban kerékpároztak. A két tömb között szűk fél perc volt a különbség, ami fokozatosan csökkent.

Lehmann Csongor sárga lappal versenyzett ekkor. Közben édesapja és edzője, Lehmann Tibor az MTI-nek a pálya mellett elmondta, hogy az úszás során “agyonverték, nem véletlenül nem volt rajta sapka”, ezért nem sikerült úgy az úszás, ahogy várták, a büntetés miatt pedig ki kellene állnia 15 másodpercre, vagy majd utólag lehet óvni. Később kiderült, hogy rosszul kerülte meg az egyik bóját, ezért kapta a sárga lapot.

A mezőny a kerékpározás során összeért, a táv második felében 32-en tekertek együtt.

A 10 kilométeres futásra – amely négy körből állt – Lehmann másodikként ment ki a depóból, Bicsák kilenc másodperc hátránnyal 30. volt. Az élen haladók gyorsan elléptek, Lehmann letöltötte a büntetését, végül a 11. helyen ért célba, Bicsák pedig a 16. pozícióig zárkózott fel.

Az élen sokáig egyedül futott a Tokióban bronzérmes új-zélandi Hayden Wilde, de a végén lehajrázta őt a három éve ezüstérmes brit Alex Yee. A harmadik helyen a világranglistát vezető francia Léo Bergére végzett.
Jövő hétfőn a vegyes váltók küzdenek majd – magyarok nélkül – az érmekért és a helyezésekért.

Eredmények:
triatlon, férfi egyéni, olimpiai bajnok:
Alex Yee (Nagy-Britannia) 1:43:33 óra
2. Hayden Wilde (Új-Zéland) 1:43.39
3. Leo Bergere (Franciaország) 1:43:43
…11. Lehmann Csongor 1:44:27
…16. Bicsák Bence 1:45:14

Kapcsolódó témák: #párizs2024 | #sport | #Triatlon |