A franciák értenek az apróságokhoz

Venesz Klaudia Illusztráció: depositphotos.com
2024.07.31. 14:54

Vigyél haza egy darabot Párizsból – akár ez is lehetne a mottója az éremátadó ceremóniáknak. A szervezők minden részletre odafigyelnek, ha az olimpiát izzásban tartó apróságokról van szó.

Az olimpiára legyártott több mint 5000 medálalapjául szolgáló vasanyagot sokáig őrizték, hogy megalkothassák belőlük a hatszöget formázó érmeket. A tervezésnél az alapgondolat az volt, hogy összekössék a jutalmakat a főváros nevezetességével.
Az olimpiai érmek hátlapján Niké, a győzelem istennője látható az első, athéni újkori játékok központi stadionjának közepén, valamint a bal felső részében az athéni Akropolisz, a jobb felsőben pedig az Eiffel-torony. A Chaumet ékszerház által tervezett medálok 8,5 centiméter átmérőjűek, vastagságuk pedig 9,2 milliméter. Az aranyérmek súlya 529, az ezüstérmeké 525, míg a bronzérmeké 455 gramm.

A rendezők azonban nem álltak meg itt: az átadó ceremóniákon minden díjazott kap egy példányt az Ugo Gattoni illusztrátor által tervezett plakátból is. A kétezer munkaóra alatt elkészült, felülmúlhatatlanul részletgazdag rajzon nemcsak a helyi nevezetességek, de az egyes sportágak is megelevenednek.

És ha már részletek – minden rendes világversenyhez dukál kabalafigura is. A párizsi olimpia kabalája, Phryge nem más, mint egy sapka, amely a Franciaországot jelképező nőalak, Marianne ábrázolásain is rendszeresen szerepel. A szabadság nemzetközi jelképe a köztársaság egyik szimbóluma és hordozza a mottót is: „Egyedül gyorsabban megyünk, de együtt tovább jutunk.”

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #aranyérem | #olimpia | #párizs2024 | #színes |