Júliusban kapcsoltak a lakásvásárlók, kilőtt a kereslet, tarolt a Balaton

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2024.08.01. 10:34

Idén júliusban belehúztak a lakásvásárlást tervezők: nyár közepén ugyanis erősödött a kereslet, ami részben a lakáshitelek drágulásától való félelemnek is köszönhető - derül ki az ingatlan.com keresletet és kínálat alakulását bemutató elemzéséből. Júniushoz képest 13 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok, házak és lakások iránti kereslet. Az eladó lakóingatlanokra érkező több mint 260 ezer érdeklődés tavaly júliushoz képest 10 százalékos növekedést jelent.

A Balaton környéki ingatlanok mindent vittek

“Az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések élénkülésében szerepet kaphat, hogy a lakáshitelkamatok csökkenése az előző hónapokban megállt, sőt, bizonyos bankok már emeltek is a kamatszinteken. Ez aktivizálta azokat a vásárlókat, akik eddig kedvezőbb feltételekben reménykedtek. Mivel idén a lakások áremelkedése is beindult, ezért ez még több olyan vevőt is a piacra csábított, akik eddig a kivárásra játszottak” – értékelte a legfrissebb adatokat Balogh László, gazdasági szakértő. A kereslet élénkülését jól szemlélteti, hogy idén eddig csak áprilisban fordult elő, hogy az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma meghaladja a 2022-es és a 2023-as értéket is, de júliusban ez ismét megtörtént.

A részletes adatokat ismertetve közölte azt is, hogy júniushoz képest bizonyos régiókban az átlagosnál nagyobb mértékben nőtt a kereslet. Az adatok szerint Veszprém és Somogy vármegyében található lakóingatlanok iránti érdeklődés 28-30 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. “Ez egyértelműen a Balaton környéki ingatlanoknak köszönhető, amelyek a nyári hónapokban sokkal keresettebbek, de a júliusi kánikulában még inkább nőtt irántuk az érdeklődések száma. Szintén jelentős, 20 százalékos vagy azt meghaladó keresletbővülés könyvelhetett el Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Vas és Bács-Kiskun vármegye” – fogalmazott a szakértő.

Felszívják a kínálatot a piacról

“A júliusban feladott hirdetések száma ugyanakkor a szezonális trendeknek megfelelően enyhén csökkent. Ennek köszönhetően a lakásvásárlók elkezdték felszívni a kínálatot a piacról” – ismertette a lakáspiac másik, kínálati oldalán látható júliusi változásokat Balogh László.

Július végén több mint 147 ezer eladó lakás és ház szerepelt a kínálatban, ami minimális, 1,5 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi több mint 148 ezer lakóingatlanhoz képest. “Két éves viszonylatban viszont több mint 30 százalékkal nagyobb a választék, mert 2022 júliusában csak 112 ezer lakóingatlan várt eladásra” – tette hozzá a szakember.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #balaton | #ingatlanpiac |