Válogassanak a győri programkínálatból!

Kiállítások, koncertek, filmélmények várnak ránk 


ingyenes program
Számos ingyenes program várja a győrieket és a városba látogatókat. Ezekből szemezgettünk.
Hirdetés

„Tükördimenziók” címmel nyílik Major László Sándor festménykiállítása augusztus 2-án 17 órakor a József Attila Művelődési Házban. A tárlatot M. Nyulász Krisztina, a Corvin MűvészKör elnöke nyitja meg. Közreműködik: Kőrös Réka (tánc). A kiállítás augusztus 28-ig látogatható, hétköznap 10-16 óráig.

Kutasi Károly tanár, címzetes igazgató 2X35 című tárlata nyílik augusztus 2-án 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtárban. Közreműködnek: Kertes Anna zongorista, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja és Priskinné Tuller Marianna tanár, versmondó az ART9000 és a KÉVE Művészeti Társaság tagja. A tárlat ingyenesen megtekinthető augusztus 30-ig, hétköznapokon 13-16 óráig.

„Blues engedj el engem” címmel augusztus 3-án 17 órától a Shadow Pubban Várnai Kovács László írásaiból kezd szellemidézésbe P. Nagy Gabi, Rózsa Molnár Henrietta és Kámfor Barnabás.

Ruppert István orgonahangversenye lesz augusztus 4-én, vasárnap 18 órakor a győri Szentlélek templomban. Műsoron Bach, Mozart, Franck, Morandi, Bellini és Petrali művei szerepelnek. A belépés díjtalan!

Győr visszafoglalásának 175. éves ünnepe. Az Arrabona Városvédő Egyesület és a Nemzetközi Szent György Lovagrend szervezésében augusztus 5-én, hétfőn 19.30-tól megemlékezést tartanak a Honvéd ligetben a Honvéd emlékműnél. 1849-ben e napon foglalta vissza Győrt Klapka tábornok. A megemlékezés szónoka Szabó Gyula, az egyesület elnöke lesz, majd a résztvevők közös imát mondanak Kovács Balázs diakónussal. A honvédekért megszólal a Klapka-induló, elhangzik egy Petőfi-vers. A szervezők azt kérik, hogy az ünneplők egy-egy szál virágot vigyenek magukkal, melyet az esemény végén, az emlékmű talapzatán helyeznek el.

Örökségünk: Népmeséink–Erényeink–Boldogasszonyunk címmel Józsa Judit Magyar Örökség-díjas kerámiaszobrász, művészettörténész kiállítása nyílik augusztus 8-án 17 órakor a Triangulum Galériában  (Gutenberg tér 2.). Köszöntőt mond dr. Veres András megyés püspök, a kiállítást cr. Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója nyitja meg. Közreműködik Kóródi-Kovács Anna énekes. A kiállítás szeptember 15-ig, naponta 10–18 óra között látogatható.

Mozi a szabadban. Augusztus 8-án 21 órakor az Elvis című amerikai-ausztrál életrajzi drámát, zenés filmet láthatják a Kovács Margit Iskola előtti téren az érdeklődők.

Nyáresti kastélykoncertet tartanak augusztus 10-én 20.30-kor a Bezerédj-kastély Művelődési Ház udvarán. Közreműködik: Szőke Nikoletta és a Tony PUSZTAI / BARCZA Horváth József / STUMMER Márton Trió.  Esőhelyszín: nagypince.

Piknik a csillagokkal. Augusztus 11-én 19 és 23 óra között a Győri Szabó József Művelődési Ház udvarán hullócsillagokat nézhetnek piknikkel egybekötve. Az este során megismerkedhetnek az univerzum hangjaival, valamint lehetőség nyílik teleszkópok kipróbálására is. A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. További helyszínek és időpontok: egyhetacsillagokalatt.hu

KEDVEZMÉNYES MÚZEUMI BELÉPŐ GYŐRIEKNEK. Szeptember 30-ig válthatnak kedvezményes belépőt a győri lakcímkártyával rendelkezők a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira. Az állandó és időszaki kiállítások minden korosztály számára kínálnak  érdekességeket: az Esterházy-palotában tekinthető meg a 2024-es év kiemelt kiállítása 24-SZER A POKOLBAN címmel, de itt nézhetik meg a Radnai-gyűjtemény kiemelt darabjait is.  A római kor rejtelmeit a Várkazamata–Kőtárban ismerhetik meg és egy igazi mesevilágba repít a Kovács Margit állandó kiállítás.

Augusztus 3-án szombaton a Központi Könyvtár és a Gyermekkönyvtár szombati nyitvatartás szerint várja a látogatókat. Augusztus 19-én és 20-án, az ünnepre való tekintettel, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér valamennyi szolgáltatási helye zárva tart.

Barokk Esküvő 2023-ban (fotó: O. Jakócs Péter)

A Barokk Esküvőt augusztus 8. és 10. között rendezik meg a Barokk Belvárosban Íme a program:

Augusztus 8. csütörtök
20.00
Ba-rock koncert
Közreműködik: Gammapolis Zenekar (Omega Melodies), Raab+ Vonósegyüttes, Barocco Tánccsoport
Helyszín: Dunakapu tér

Augusztus 9. péntek
16.00
Toronyzene
Közreműködik: Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín: Széchenyi tér, Lloyd Palotaerkélye

17.00
Generációk tánca
Közreműködik: Győri Barocco Tánccsoport, a Kisalföld Táncegyüttes és a Grácia
Művészeti Iskola, Camerata Sumynona Régizene Együttes
Helyszín: Széchenyi tér

18.00
Angyaltánc
Grácia Alapfokú Művészeti Iskola előadása
Helyszín: Széchenyi tér

18.10
Végvári Mustra – Kapu Vára Hagyományőrző Egyesület
Helyszín: Széchenyi tér
18.30
Barokk felvonulás a belváros utcáin
Közreműködik: Kisalföld Táncegyüttes
Útvonal: Széchenyi tér – Kazinczy utca – Baross út
Megálló: Megyeház téren

20.15
Szerenád a menyasszonynak a Savaria Barokk Zenekar Mozart: Bastien és Bastienne c. vígopera előadásával
Helyszín: Zichy-palota udvara

21.00
Swing á la Django: Bach to the Future
A kétszeres aranylemezes Swing á la Django egy különleges estére invitálja a zenekedvelő közönséget. A koncert során a barokk zene legnagyobbjai, mint Bach, Händel, Vivaldi és Albinoni művei csendülnek fel, de olyan módon, amelyre korábban még nem volt példa. Az este során a Bach Air, a Händel Halleluja, Vivaldi csellóversenyei és Bach a-moll hegedűversenye, valamint Albinoni Adagioja szólalnak meg.
Helyszín: Dunakapu tér

21.00
Táncház
Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes, Győri Barocco Tánccsoport
Helyszín: Széchenyi tér

Augusztus 10. szombat

9.00-20.00
Végvári élet a táborban
Helyszín: Radó-sziget

10.00-18.00
Fajátékok -Virgonckodók
Helyszín: Radó-sziget 

10.00-20.00 Vásár, hagyományőrző csoportok foglalkozása, kézműves foglalkozások gyerekeknek
Helyszín: Széchenyi tér

10.00
Toronyzene
Közreműködik: Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín: Széchenyi tér, Lloyd Palotaerkélye

10.30, 16.00, 17.00, 18.00
Barokkos kacagtató – vásári komédia
Sík Frida drámapedagógiai csoportjának előadása
Helyszín: Baross út Arany János utca kereszteződése

10.30
Papucsszaggató kisasszonyok – gyerekelőadás
Előadó: Magyar Népmese színház
Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti terület

11.00
Ensemble Pannónia Superior együttes koncertje
Helyszín: Apátúr-ház, díszterem

15.00-16.00
Állatsimogató
Helyszín: Radó-sziget

15.00
Újhold Együttes koncertje
Helyszín: Apátúr-ház, díszterem

16.00
Toronyzene
Közreműködik: Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín: Széchenyi tér, Lloyd Palotaerkélye

16.00
Ensemble Pannónia Superior együttes koncertje
Helyszín: Apátúr-ház, díszterem
(Balogh Flóra, Barasevich Borbála, Drüszler Edit, Nagy Blanka- ének, Novák Aporka, Maráz Eszter: furulya, Geiger Estilla: barokk cselló, Prehoffer Gábor: csembaló)

16.05
Angyaltánc
Grácia Alapfokú Művészeti Iskola előadása
Helyszín: Széchenyi tér

16.10
Aranyszőrű bárány – interaktív gyerekelőadás
Magyar Népmese Színház
Helyszín: Széchenyi tér, Apátúr-ház előtti terület

16.30
Bolond Esküvő – a Barokk Esküvő ceremóniájának paródiája
Commedia dell’arte (rögtönzött színjáték, melynek formája a XVI-XVIII. században Olaszországban virágzott elsősorban)
Közreműködnek a dunaszerdahelyi Rivalda Színház színészei
Ceremóniamester: Zugmann Zoltán
Helyszín: Széchenyi tér

17.00
Virágok bálja
Győri Barocco Táncsoport előadása
Helyszín: Apátúr-ház, díszterem

17.00
Musica Historica Régizene Együttes koncertje
Helyszín: Széchenyi tér

18.00
Kovács Bálint és a Simplicissimus Együttes koncertje
Helyszín: Apátúr-ház, díszterem

19.00
Barokk esküvői felvonulás
Mintegy kétszáz vidám jelmezes kíséri a menyasszonyt és vőlegényt életük nagy útjára, a házasságkötésükre. A menetet az Óriásnő, a termékenység szimbóluma vezeti, őt követik aranykocsikon a megszemélyesített erények, az Igazságosság, a Mértékletesség és a Bölcsesség, mint jókívánságok. A menetet a lovasok kísérik, az ifjú pár a bábolnai ötösfogaton érkezik a ceremónia helyszínére.

Útvonal: Aradi vértanúk útja – Virágpiac- Zechmeister út- Bécsi kapu tér, ahol táncbemutató után a Király utcán keresztül érkeznek a Dunakapu térre.

20.00
Barokk Esküvő
A ceremónia során kiderül, hogyan fogadott egymásnak örök hűséget egykor a XVII. században egy magyar főúri pár. A vőlegény térden állva kéri meg arája kezét, fogadalmuk után aláírják a móringlevelet a hozományról, a város „elöljárója” megerősíti együvé tartozásukat, s ujjukra kerül a jegygyűrű. A nyoszolyólányok a menyasszony fejére helyezik az asszonyság jelképét jelentő fejdíszt, amit a vőfélye karddal vesz le a fejéről, s a nézők közé hajítja. Táncosok vonulnak be, fáklyával táncolják körbe a házasokat és szállnak a fehér galambok, a szerelem és boldogság jelképei.
A ceremónia végén szikraszökőkút teszi még ünnepélyesebbé az estet.
Helyszín: Dunakapu tér

21.00
Barokk mulatság tánccal
A XVII-XVIII. századi középosztály táncai, a kontratáncok egy-kettőre megkedvelhetőek és járhatóak azok számára is, akik még soha nem próbálták.
Táncmester: Kovács Gábor Phd.
Zene: Musica Historica Együttes
Helyszín: Dunakapu tér

10.00-18.00
Herendi porcelánfestő bemutatója
A program 8 éves kor felett ajánlott.
Az ingyenes részvételhez regisztráció szükséges a [email protected] címen.

DJABE & STEVE HACKETT KONCERT lesz augusztus 9-én 19.30-tól a Richter Teremben. A zenekar az alábbi felállásban érkezik: Steve Hackett – gitár, ének, harmonika, Barabás Tamás – basszusgitár, gitár, ének, Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, ének, Koós-Hutás Áron – trombita, szárnykürt, Kaszás Péter – dobok, ének, Bubenyák Zoltán – billentyűs hangszerek.

Kapcsolódó témák: #Győr |#programajánló |#programok |
további programok

Szupercella csapott le Győrre

Hatalmas vihar tombolt pénteken délután Győrben: az egyre sűrűsödő felhőzetből hirtelen, nagy mennyiségű csapadék hullott.

részletek

Két tandempáros indul a párizsi paralimpiára

Nagy vállalást teljesít a Tandem-Szem Egyesület: tandemkerékpáron küzdik le a Győr-Párizs távolságot, hogy részt vegyenek a paralimpia nyitóünnepségén.

részletek