Paralimpia 2024 – Végleges a magyar csapat, 39 sportoló indul

MTI Fotó: O. Jakócs Péter
2024.08.02. 13:07

Véglegessé vált, hogy 39 sportoló képviseli majd a magyar színeket az augusztus 28. és szeptember 8. között sorra kerülő párizsi paralimpián.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) pénteki közleménye szerint július 30-án minden magyar érdekeltségű sportágban lezárult a kvalifikációs időszak, az elnökség pedig ezt követően, csütörtökön jóváhagyta a delegáció összetételét.

Magyarországot 13 különböző sportágban összesen 39 versenyző képviseli majd a francia fővárosban: heten úszásban, hatan-hatan kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, öten atlétikában, négyen asztaliteniszben, hárman sportlövészetben, ketten bocsában, egy-egy sportoló pedig erőemelésben, íjászatban, cselgáncsban, kerékpárban, lovaglásban és triatlonban.

Az MPB kiemelte: ezzel mind sportolói létszámban, mind a sportágak számában sikerült meghaladni a tokiói számokat, s ez minden idők harmadik legnépesebb magyar csapata. Az összes tokiói sportágban ott lesznek a magyarok Párizsban is, ezen felül három további sportágban sikerült indulási jogot szerezni: magyar lovasnak húsz, a magyar bocsázóknak tizenhat, magyar judokának nyolc év elteltével lehet ismét szurkolni a paralimpián.

Mind a hét magyar tokiói paralimpiai bajnok – Ekler Luca, Illés Fanni, Kiss Péter Pál, Konkoly Zsófia, Pálos Péter, Pap Bianka és Veres Amarilla – ott lesz a mezőnyben és ismét éremesélyesként szállhat harcba. A párizsi paralimpikonok több mint egynegyede újonc.

A magyarok összesen 68 versenyszámban küzdenek meg az érmekért és a helyezésekért, a legtöbb számban, ötben az úszó Pap Bianka indul.

A magyar paralimpiai csapat:
úszás: Adámi-Rózsa Zsanett, Hotz Csenge, Illés Fanni, Iván Bence, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin
kajak-kenu: Boldizsár Dalma, Kiss Tibor, Molnár Nikoletta, Suba Róbert, Varga Katalin, Kiss Péter Pál
kerekesszékes vívás: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Osváth Richárd, Tarjányi István, Veres Amarilla
asztalitenisz: Arlóy Zsófia, Major Endre, Pálos Péter, Szvitacs Alexa
atlétika: Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Ekler Luca, Luterán Petra, Szőllősi István
bocsa: Szabó Alexandra, Nagy Vivien
sportlövészet: Dávid Krisztina, Rescsik Csaba, Gurisatti Gyula
erőemelés: Tunkel Nándor
íjászat: Gáspár Tamás
kerékpár: Wermeser Zsombor
lovaglás: Fonyódi Ildikó
cselgáncs: Burányi Flóra
triatlon: Mocsári Bence

Kapcsolódó témák: #paralimpia | #párizs2024 | #sport |