Major Veronika első helyen döntős, Fábián Sára Ráhel 14. sportpisztolyban

MTI Fotó: Nemzeti Sport
2024.08.02. 15:38

Major Veronika a női légpisztoly alapversenye után a sportpisztolyét is megnyerte és bejutott a szombati döntőbe, míg Fábián Sára Ráhel a 14. helyen végzett Chateauroux-ban, a párizsi olimpia pénteki versenynapján.

A nők 25 méteres száma a játékok utolsó magyar érdekeltségű versenye, melyben Major egyértelműen a legjobbak közé tartozik, de a 22 éves Fábián is többször bizonyította, hogy nemzetközi szintű eredményre képes. Ezt mindkét sportoló bizonyította péntek reggel, az alapverseny első 30, úgynevezett pontlövészetében, mely után Major Veronika 294 körrel az élen állt, míg Fábián 291-gyel kilencedik volt.

A ponthoz hasonlóan a rapid szakaszban is két csoportra osztva lőtt a negyven pisztolyos. Az elsőben Fábián volt érdekelt és a csepeli lövő három 97 körös tízes szériát produkált úgy, hogy az elsőben és a harmadikban egyaránt hét tízese és három kilencese volt, a másodikban viszont nyolc tízest ért el, ám egyik lövése nyolcas lett.

A fiatal sportoló így 582 körrel fejezte be a viadalt, 20 lövő után az ötödik pozícióban állt és várta a második csoportot, amiben a 27 éves Major parádézott. A keszthelyi klasszis – aki légpisztolyban a kiemelkedő szombati alapverseny után a vasárnapi döntőben a nyolcadik helyen végzett – szinte képtelen volt hibázni. A 30 lövéséből csupán a 19. és a 20. lett kilences, így majdnem tökéletes, 298 körös rapidot produkált és 592 körrel nem csupán az élen végzett, hanem az olimpiai rekordot is beállította.
 “Jó, sőt, nagyon jó verseny volt” kezdte értékelését boldogan az MTI-nek Major Veronika.“Nagyon jól éreztem magam a lőállásban, ugyanakkor keményen elvégeztem a munkát, ami kellett ehhez az eredményhez. Az alapverseny eleje megint egy kicsit nehezebb volt, bele kellett lendülnöm, de aztán gördülékenyen ment a lövés és nagyon örülök ennek az eredménynek. Várom a holnapi döntőt.”
Major edzője, Győrik Csaba elsősorban tanítványa profizmusát dicsérte, amivel az egész versenyt megoldotta.
 “A pontnál tulajdonképpen eldőlt minden, mert Veronika gyorslövészete az esetek 99 százalékában kiemelkedő” – jegyezte meg a szakember. – “A pontban aztán idei legjobbját lőtte, sőt, az 592 körös összeredménye is messze a legjobb tőle idén.”

Fábián Sára Ráhel számára három körrel maradt le a fináléról, s az alapverseny után kissé még szomorúan, összességében mégis elégedetten értékelt.
“Ha valaki három hónapja azt mondja, hogy 580 felett fogok lőni sportpisztollyal az olimpián, azt nem biztos, hogy elhiszem” – nyilatkozta az MTI-nek a fiatal pisztolyos. – “Az eddigi legszebb es legtudatosabb sportpisztoly versenyzésem volt és nagyon örülök, hogy az olimpián jött ez így össze. Persze nagyon sajnálom, hogy a döntő nem sikerült, de a cél az volt, hogy százszázalékot nyújtsak és tiszta lelkiismerettel mondhatom, hogy ez sikerült.”
Major Veronika fináléját szombaton 9.30-tól rendezik meg a Francia Nemzeti Lőtéren, Chateauroux-ban.

Kapcsolódó témák: #Párizs 2024 | #sport | #sportlövészet |