Back to Győr

Farkas Mónika Fotó: Vig Norbert
2024.08.03. 17:09

Újabb izgalmas fejezettel bővül a jól ismert zenei együttműködés, ismét Győrben koncertezik a Djabe és Steve Hackett. A brit gitáros legendát két évtizedes munkakapcsolat köti össze az eMeRTon- és Arany Zsiráf-díjas magyar zenekarral, 2003 óta rengeteg bemutatkozást tudhatnak maguk mögött. Nyolcadik közös albumuk, Back to Győr címmel júniusban jelent meg, melynek hanganyagát tavalyi győri fellépésükön rögzítették. Az együttműködés és a turné idén is folytatódik, zenei szárnyalásukat augusztus 9-én élhetjük át a Richter Teremben.

Szinte régi ismerősként üdvözölhetjük, hisz ismét Győrben koncertezik. Meséljen, hogy van, hogy telt az elmúlt egy év?

Ismét nagyon pörgős volt az elmúlt időszak, rengeteg minden történt velünk. A bandámmal az Egyesült Államokban és Európában: Franciaországban, Németországban, Hollandiában, valamint Dániában turnéztunk. Közben kiadtam egy albumot, „The Circus and the Nightwhale” címmel. A korongon új dalok szerepelnek, és bár nem adja könnyen magát a zenei anyag, eddig nagyon jó a fogadtatása. Pár számot erről is játszunk turnéinkon. Aztán itt van az évfordulós Genesis album is, ötven évvel ezelőtt, 1974-ben jelent meg a „The Lamb lies down on Brodway” című, erről kilenc szám került a repertoárba.

Rendkívül aktív, pörgős életet él, nyugodtan mondhatjuk szereti a kihívásokat. A Djabéval január végén az Északi-sarkon koncertezett, az időjárás nem volt túl kegyes Önökhöz.

Ahogy mondja, érdekes élmény volt! Nagyon hideg volt, a rendőrség a hurrikán érkezésére figyelmeztetett bennünket. Felszólítottak mindenkit, hogy maradjon otthon a négy fal között, az erős szél miatt mindent le kellett zárni. Szerencsére a vészhelyzet elmúltával meg tudtuk tartani a tervezett két koncertet, az egyiket a hangversenyteremben, a másikat egy klubban. Telt ház és boldogság fogadott bennünket.  Mondhatni kalandosra sikeredett az évkezdés, a hideg miatt elkaptam egy makacs légúti fertőzést, az Egyesült Államokban egy rakat gyógyszert kellett szednem, nagyon felment a vérnyomásom, végül kórházban kezeltek. Három hónapig tartott mire jobban lettem, de mostanra már teljesen meggyógyultam.

Ez legyen is így! A Djabéval való együttműködésük nagyon sikeres, most jelentettek meg egy új albumot, hogyan tudnak évről évre megújulni?

Egyszerű, szeretünk együtt dolgozni, mindig jól érezzük magunkat. A bandámmal minden hangot kidolgozunk, száz százalékos, precíz munkát végzünk, ez a munkafolyamat nem enged túl sok teret az improvizálásnak. Ellenben a Djabéval, koncertjeink kilencven százaléka az örömteli improvizálásra épül. Ez nagyon fontos számomra, és egyben visszaigazolás is arra nézve, mire vagyok képes, mit tudok még magamból kihozni élőben, közönség előtt. Erre mondják, hogy „egyszeri és megismételhetetlen” élményt ígér a mostani győri bemutatkozásunk is. Az idei turné egyik érdekessége, hogy a Djabe szaxofonosát, Koós-Hutás Áront Rob Townsend helyettesíti, aki a zenekaromból érkezik. Így már két brit lesz a csapatban.

Hogyan jellemezné a Back to Győr című új albumukat?  

Nehezet kérdez! Az biztos, mi nagy örömmel raktuk össze, nagyon ütős lett és mindenképpen újat hoz!

A korong egyik legnagyobb slágere a régmúltba vezet vissza minket, ugyanis a Genesis Carpet Crawlers című dalát dolgozták fel, aminek nagyon jó fogadtatása.    

Igen, ez így van. A Djabe dobosának, Kaszás Péternek nagyon jó hangja van. Ez egy egyszerű dal, ami kórussal előadva mindig nagyon nagy érzelmi hullámokat indít el az ős Genesis-rajongókban. A szám a már emlegetett „The Lamb lies down on Brodway” című albumon szerepelt először, többször feldolgoztam már. A djabés verzió nagyon szerethető, a fő zenei motívum adott, a többi az improvizálásból jön össze. Gitárosként ez meghatározó kompozíció számomra.

A kiváló zenészek augusztusban 9-én térnek vissza Győrbe, a Richter Terembe, a műsoron Genesis klasszikusok, közös Djabe & Steve Hackett szerzemények, illetve saját kompozíciók szerepelnek.

A beszélgetés teljes terjedelemben a Győr+ Este műsorában hangzott el, amely visszahallgatható itt:

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ Rádió | #koncert | #Kultúra |