A város ünnepe

Barokk hétvégére készül Győr

Földvári Gabriella Fotó: O. Jakócs Péter
2024.08.04. 11:29

A barokk hétvége a város ünnepe, ugyanis a töröktől való felszabadulást követően – ebben a korszakban indult fejlődésnek Győr. A barokk belvárosunk legautentikusabb programját a Barokk Esküvőt idén immár harmincegyedik alkalommal szervezik meg.

Az eseményt augusztus 8. és 10. között tartják, a Széchenyi téren, a Dunakapu téren és a Radó-szigeten. Keglovich Ferencné Zita, a program megálmodója és szervezője lapunknak az idei újdonságokról, kuriózumokról szólva elmondta, már a csütörtöki koncert is egyedülállónak ígérkezik a maga nemében, hiszen a Gammapolis rockzenekar, a Raab+ Vonósegyüttesel közösen lép színpadra a Dunakapu téren. A Radó-szigetet pedig ezen a hétvégén hagyományőrzők népesítik be, akik a 16. századi fegyverviseletet, öltözetet, életmódot mutatják be.

A Széchenyi tér egy része ezúttal is barokk kertté alakul, körülötte kézművesek kínálják portékáikat, lesz vásári forgatag, komédia, gyermekelőadások, állatsimogató, koncertek és a bolond esküvő is. A Dunakapu téri nagyszínpadon pénteken a Swing à la Django zenekar és a KúlArt Produkció mutatja be legújabb előadását.

A Barokk esküvői felvonulás is tartogat újdonságot, például azt, hogy hosszú évek kihagyását követően, ismét a bábolnai ötös fogaton érkezik az ifjú pár, három lovas hintó és nyolc lovas vezeti a menetet, ami pont emiatt új útvonalon halad. Szombaton 19 órakor indul a felvonulás az Aradi vértanúk útja–Virágpiac–Zechmeister út–Bécsikapu tér útvonalon, ahol táncbemutató után a Király utcán keresztül érkeznek a Dunakapu térre.
A 20 órakor kezdődő esküvői ceremónián pedig kiderül, hogyan fogadott egymásnak örök hűséget a XVII. században egy magyar főúri pár. Mivel az esküvőre jelentkezett pár az utolsó pillanatban lemondta, ezért ezúttal a Barocco Tánccsoport tagjai játsszák el a párt és a családokat, a Győri Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével. A program táncmulatsággal zárul. Részletes program a mufegyor.hu honlapon található.

Kapcsolódó témák: #Barokk esküvő | #fesztivál | #Győr | #hagyomány |