Érmes reményekkel kezdik meg szereplésüket a magyar birkózók

MTI Fotó: Magyar Birkózók Szövetsége
2024.08.04. 13:04

Öt magyar lesz érdekelt a párizsi olimpia hétfőn kezdődő birkózóversenyein és közülük többen éremvárományosként lépnek szőnyegre a Mars-mező Arénában.

A tokiói olimpiához képest szinte teljesen kicserélődött a magyar csapat, a 2021-es küldöttségből csupán Muszukajev Iszmail lesz ott a francia fővárosban is, ő viszont egyértelműen azzal a céllal, hogy érmet szerezzen.
Muszukajev három éve lemaradt a dobogóról és ötödik lett, az elmúlt években azonban tovább erősítette pozícióját a szabadfogásúak 65 kilogrammos súlycsoportjában, melyben 2022-ben Európa-bajnoki, tavaly Belgrádban pedig egyészen szenzációs birkózással világbajnoki címet nyert.

Szintén aranyesélyesként kezdi majd meg szereplését Losonczi Dávid, akinek komoly örökséget kellett átvennie a kötöttfogásúak 87 kilogrammosok súlycsoportjában, melyben 2021-ben Lőrincz Viktor, a szakági válogatott jelenlegi edzője ezüstérmet nyert. Losonczi az elmúlt két évben bizonyította, hogy a kategória legjobbjai között van, ugyanis már a válogatottságért is egy világklasszist, a tavaly Európa-bajnok Takács Istvánt kellett legyőznie, a 2022-es vb-n pedig bronzot, a tavalyi kvalifikációs világbajnokságon pedig aranyat nyert.

A másik magyar párizsi kötöttfogású, Lévai Zoltán a 77 kilósok között szerepel, ahol Lőrincz Tamás a címvédő. A BHSE tavaly előtt világbajnoki ezüstérmes klasszisának van esélye a kategória olimpiai bajnoki címét magyar kézben tartani, ám ehhez egyértelműen bravúrokra lesz szüksége a nagyon sűrű és erős mezőnyben.

A tokiói olimpián csak Muszukajev szerepelt a párizsi ötös tagjai közül, a magyar csapat legrutinosabb olimpikonja azonban nem ő, hanem a másik szabadfogású, Ligeti Dániel. A szombathelyi nehézsúlyú (125 kg) Londonban és Rióban is ott volt a mezőnyben, 2016-ban a hetedik helyen zárt, aminél most szeretne előrébb végezni. Erre a tavalyi vb-hez hasonló birkózással lesz is esélye a 35 éves sportolónak, aki a szerb fővárosban remek teljesítménnyel ötödik lett.

A női szakágat a 76 kilós Nagy Bernadett képviseli, aki 2022-es Eb-bronzérme után közel két évig nem tudott birkózni súlyos térdsérülése miatt, viszont visszatérése idén fantasztikusan sikerült, ugyanis az Eb-n ismét felállhatott a dobogó alsó fokára, majd áprilisban az olimpiai kvótát is megszerezte, Párizsban pedig nem lenne meglepetés, ha pontszerző helyen tudna végezni.

A magyarok közül elsőként, kedden Lévai Zoltán lép szőnyegre, majd másnap Losonczi Dávid is megkezdi szereplését. Ligeti Dániel pénteken, Nagy és Muszukajev pedig szombaton lép először szőnyegre. A versenyek minden súlycsoportban két napon át tartanak.

Kapcsolódó témák: #birkózás | #párizs2024 | #sport |