A szökőkutak üzemeltetéséről

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.08.04. 14:31

Az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően, számos szökőkút és csobogó újult meg városunkban.

Ahhoz, hogy a vizes alkotások a nyári szezonban üzembiztosan működhessenek, rendszeresen el kell végezni rajtuk a szükséges takarítási és karbantartási feladatokat.

A Győr-Szol Zrt. koordinálásában naponta takarítják a csobogók medencéit, eltávolítják a lerakódásokat és kiszedik a virágokat, leveleket, kisebb ágakat és a vízbe dobált holmikat. A tisztítás és a takarítás általában nem befolyásolja a szökőkút működését. Vannak azonban olyan karbantartások, amelyeket csak úgy tudnak elvégezni a szakemberek, ha rövid időre leállítják a vízforgató berendezéseket. Ilyen például a hetente, egyes csobogóknál hetente több alkalommal is elvégzendő szűrőtisztítás vagy vegyszerutántöltés. A szakemberek törekednek arra, hogy a szükséges karbantartást a lehető legrövidebb idő alatt elvégezzék.

A vizes alkotások működését befolyásolhatja a légmozgás is, többek között a Megyeháza téri multimédiás szökőkút esetében a szélérzékelő szükség szerint kisebbre állítja vagy megszünteti a vízképet. Ez tehát nem műszaki hiba, a légmozgás csökkenésével a vízkép újra a teljes megjelenésében látható.

A rendezvények alkalmával a program szervezői kérik a vizes alkotások működtetésének szüneteltetését. Például a Dunakapu téren egy-egy nagyszabású koncert alkalmával nem működhet a szökőkút. Ilyenkor a csobogó üzemeltetésének korlátozása nemcsak az esemény napjára vonatkozik, hanem az előkészületek és az utómunkálatok idejére is érvényben van. Így történt ez az elmúlt időszakban többször is a Dunakapu téren.

A szolgáltató felhívja a figyelmet, hogy a szökőkutakban és a csobogókban az algásodás megelőzése érdekében vegyszerrel kezelt víz van, amelyben fürödni, és amelyből inni tilos. Azon vizes alkotásoknál, ahol ivóvíz is rendelkezésre áll, külön felirat jelzi.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr-Szol Zrt. | #szökőkút |