Tombol a nyár e földtekén…

Nagykutasi Viktor
2024.08.04. 20:01

Augusztusban is a legfőbb feladat a növényeink locsolása. De figyeljünk oda, ha túl sok a locsolóvíz, és a tálkában marad, majd felforrósodik, az akár növényeink gyökerének pusztulását is okozhatja. Ez a nagyon meleg, nem csak minket visel meg, de a növényeinket is. Ha sokat locsolunk a gyom is nő, így a két locsolás között érdemes egy gyomlálást vagy kapálást beiktatni.

Sok növény levele megég, régi növényeink, amik már évek óta a kertünk díszei, a lég- és talajszárazságtól szenvednek. Ha ezt látjuk, és segíteni szeretnénk, akkor úgy számoljunk, hogy egy nagyobb fának, bokornak, örökzöldeknek legalább 60–80 liter vizet adjunk egy-egy locsolás alkalmával.

Erre a legjobb módszer, ha egy 50-100 literes műanyag hordóra pár lyukat fúrunk, teleengedjük vízzel, és a növény mellé teszünk.

A víz mellett a tápanyag utánpótlásról is gondoskodjunk a rendszeresen locsolt növényeknél, minden 3-4 locsolás lehet tápoldatos is egyben. Fontos a kálium pótlása is, hiszen nagyban hozzájárul a növényeink hőtűréséhez. Egy magas káliumtartalmú gyeptrágyával sokkal zöldebb és szárazságot, meleget is jobban elviselő gyepfelületet érhetünk el. Figyeljünk arra,  hogy tápanyagkijuttatás után a rendszeres locsolás biztosított legyen, mert ellenkező esetben a műtrágyák akár ki is égethetik a füvünket.

Ha bokorrózsáinknál szeretnénk még egy virágzási hullámot elérni, akkor az elvirágzott fejek (első ötös levélig) visszavágását követően, káliumban gazdag műtrágyát szórjunk közéjük. Ezután a töveket (ne a lombozatot) bőségesen locsoljuk be.

Madárbarát kertekben, ahol a fészkelés miatt nem vágtuk vissza a sövényeket, ezt most megtehetjük. Arra ügyeljünk sövénynyírásnál, hogy inkább hűvös, felhős időben végezzük, mert azok a levelek, melyek eddig takarásban, árnyékban voltak, az erős napsugárzástól könnyen megéghetnek, és így esztétikai értéküket vesztenék.

A nagy meleg a szobanövényeinket is megviseli, akár a kertben, akár a lakásban vannak. Ilyenkor sokkal több vízre és tápanyagra van szükségük.

Ha egy nagy növény, legyen az leander vagy szobai ficus, az alsó idős leveleit sárgulást követően eldobja, kimondottan a tápanyaghiányra és szárazságra utal. Tehát ha ezt tapasztaljuk, növeljük a locsolások és a tápoldatos öntözések sűrűségét. Nagyméretű dézsás vagy cserepes növényeinket 2-3 hetente forgassuk el, így nem egyoldalúan fejlődnek.

Tipp: Árnyékolás növénnyel. Légkondi helyett a ház árnyékolására a 70-es, 80-as években divat volt a házak falát befuttatni vadszőlővel vagy borostyánnal. Ezek a növények nem szedik le a vakolatot és nem repesztik meg a ház falát. Éppen ellenkezőleg! Kiszívják a falból/vakolatból a nedvességet és azt a leveleik átfedése miatt még le is árnyékolják, így nem engedik felmelegedni, sőt a párologtatásukkal csökkentik a hőmérsékletet is. Egy-egy tő borostyán 8-10 nm felületet be tud nőni 3-4 éves korától. Míg a vadszőlők 6-8 nm-t a 2-3 évtől.

Kapcsolódó témák: #kert | #Kertbarát |