Az Európai Acélszerkezeti Szövetség bizottsági gyűlésén adott elő a SZE oktatója Zürichben

Győr+ Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem
2024.08.05. 15:22

A svájci ETH Zürich egyetemen tartották az Európai Acélszerkezeti Szövetség stabilitásvesztéssel foglalkozó műszaki bizottságának éves gyűlését. A szakma legrangosabb eseményén a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa, dr. Hajdú Gábor meghívott előadóként vett részt.

A Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának oktatói olyan elismert szakemberek, akik szoros kapcsolatot ápolnak a szakterületüket meghatározó társaságokkal és fórumokkal. Az oktatói-kutatói szerepvállalás a Magyar Acélszerkezeti Szövetségben is megmutatkozik, amelynek fókuszában a hazai acélszerkezeti kérdések fejlesztése áll. Nemzetközi szinten az Európai Acélszerkezeti Szövetség látja el ezt a feladatot. A szakma csúcsának számító szervezet stabilitásvesztéssel foglalkozó műszaki bizottságának éves gyűlésére idén a Széchenyi-egyetem adjunktusa, dr. Hajdú Gábor is meghívást kapott.

A találkozót Svájcban, a felsőoktatási intézményeket minősítő egyik legnagyobb nemzetközi szervezet, a QS európai listájának élén álló ETH Zürich egyetemen tartották. Mivel a zürichi a világ egyik legjobb műszaki egyeteme, így nagy megtiszteltetés volt számomra ott előadni a szakma legelismertebb képviselőinek. Egy német kollégám, Hartmut Pasternak hívott meg a rangos eseményre, aki bizottsági tagként javasolta, hogy mutassuk be közös kutatásunk eredményeit” – mondta el dr. Hajdú Gábor, aki a részben merevített acélgerendák nyírási viselkedéséhez tartozó kutatási munka tanulságait és a horpadási ellenállás Eurocode szabvány szerinti lehetséges módszerét ismertette. „Az előadást nagy érdeklődés övezte, és a visszajelzések alapján jelentősen hozzájárult a bizottság munkájához” – tette hozzá.

A gyűlést követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt megtekinteni a zürichi egyetem szerkezetvizsgáló laboratóriumát, ahol éppen a világ legmagasabb 3D nyomtatott betonkilátójának elemeit és azok teherbírását határozták meg. „A látogatás során betekintést nyerhettünk a legmodernebb technológiák alkalmazásába a szerkezetépítés területén, ami kifejezetten inspiráló volt számomra. Ez az esemény kiváló lehetőség volt a nemzetközi szakmai kapcsolatok erősítésére is” – részletezte a Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék oktatója, aki a bejárást követően munkamegbeszélést tartott korábbi szerzőtársával, Andreas Müllerrel, az ETH Zürich Acél- és Öszvérszerkezetek Tanszékének docensével. Az egyeztetés során megvitatták a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeit a stabilitásvesztés területén, és megállapodtak a közös kutatómunka folytatásában.

Dr. Hajdú Gábor megköszönte a Széchenyi István Egyetem és a kar vezetésének támogatását, hiszen az intézmény nagy hangsúlyt fektet a kutatói kapcsolatok ápolására és a nemzetközi fórumokon történő megjelenésekre. Az adjunktus az Európai Acélszerkezeti Szövetség munkáját méltatva kiemelte: szakterületén, az acélszerkezetek stabilitásvesztésének témakörében ez a társaság képviseli a szakma csúcsát, így célja, hogy a jövőben ne csak vendégelőadóként, hanem rendes tagként vehessen részt a bizottság munkájában.

Szöveg: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #előadás | #Széchenyi István Egyetem | #tudomány |