Kozák Luca és Kerekes Gréta is a reményfutamban folytatja

MTI Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
2024.08.07. 10:54

Kozák Luca és Kerekes Gréta is a reményfutamba került 100 méter gáton szerdán a párizsi olimpián.

 A két magyar közül elsőként Kerekes Gréta mutatkozott be a Stade de France-ban, aki a harmadik futamban az ötös pályán kapott helyet. A debreceni futó az elmúlt egy évben jó formát mutatott, tavaly döntőt futott a fedett pályás Európa-bajnokságon, ahol hetedik lett, az Európa Játékokon bronzérmet nyert, idén pedig a fedett vb-n bejutott az elődöntőbe. Csakhogy gyakorlatilag végig kellett versenyeznie a szezont, hogy a világranglistáról biztosítsa helyét a játékokon.

A 100 m gáton legalább két futás várt az indulókra, az öt előfutamból az első három helyezettek mellett a további három leggyorsabb közvetlenül az elődöntőbe került, a többiek viszont a csütörtöki reményfutamban állhatnak újból rajthoz.

Kerekes 12.97 mp-es idei legjobbjával reálisan nem pályázhatott a továbbjutó helyekre. A rajtja jól sikerült, de az első gát vétele már nem, ráadásul a mellett futó ausztrál Michelle Jenneke elesett. Ez is megzavarhatta Kerekest, aki a többiektől lemaradva, 13.50 mp-cel ért célba hetedikként. Jenneke talpra állt, és “lesétálta” a távot, hogy a vigaszágon elindulhasson.

A felkészülés során sokáig sérüléssel bajlódó Kozák Luca ebben az évben még nem futott 13 mp alatt, 13.01-gyel érkezett Párizsba. Az Európa-bajnoki ezüstérmes gátas, aki a tavalyi országos bajnokságon első magyarként teljesítette az olimpiai szintet, ugyancsak nehéz futamba került, többek között a budapesti világbajnok jamaicai Danielle Williams társaságában. Kozák 12.69-cel tartja a magyar csúcsot, de ez alapján sem tűnt elérhetőnek a közvetlen elődöntő. A szintén debreceni sprinter elmaradva ez évi legjobbjától végül 13.11 mp-et futott, ezzel hatodik lett.

Kapcsolódó témák: #olimpia | #párizs2024 |