Párizsből jelentjük: Mi lehet a büntető-gyilkos kapus Vogel Soma titka? Nyomoztunk egy kicsit

Nagy Roland Fotó: MTI/Kovács Tamás
2024.08.08. 06:08

A magyar férfi vízilabda válogatott hihetetlenül izgalmas meccsen, a rendes játékidőben elért 9-9-és döntetlen után büntető lövésekkel nyert Olaszország ellen, és bejutott az elődöntőbe az olimpián. Barátaim a párizsi metrón utaztak éppen, és más lehetőség hiányában telefonon nézték a meccs közvetítését. A végén jött a kérdés, hogy hosszabbítás lesz, vagy büntetők. Írtam, hogy “Jönnek az ötméteresek, de ne izguljatok, Soma intézi.”

És intézte, vagyis egy híján védte az összeset, továbbjuttatva a magyar válogatottat. A kapus néhány év alatt az ellenfelek által rettegett büntető-ölő lett. Szinte végtelen azon mérkőzések sora, amiket klubja, vagy a nemzeti csapat Soma különleges képességeinek köszönhetően nyert meg. De tényleg ennyiről van szó, vagy létezik egyéb titok is? Nyomozásba kezdtem, és a meccs végén készített interjúimban azt figyeltem, hogy ki mit mond Somáról, és kifejezetten a büntetők védéseiről. 

“Jött a tipikus Soma-show. Biztos vagyok benne, hogy van már egy aurája a csávónak, és szinte félnek tőle. Nagyon nehéz neki büntetőt lőni” mondta elsőként Zalánki Gergő, aki mint mezőnyjátékos biztosan tudja, milyen érzés egy magabiztos kapus ellen szemtől szemben próbálkozni. Pláne, ha annak a kapusnak olyan a híre, mint a Blöff című filmben Penge Borisznak, csak éppen rajta nem a gyilkos golyó nem fog, hanem a kapuralövések. 

“Soma az ötmétereseknél kivédett hármat és csak egyet kapott. Lassan már ott tartok, hogy azt nem értem, hogy hogyan kaphatta be azt az egy gólt” nyilatkozta Varga Dénes. A válogatott legrutinosabb, sok nagy csatát megélt legendája valószínűleg a földöntúli képességekben látja a titok nyitját. 

Nagyon éreztem a vége felé, hogy ez döntetlen lesz, úgyhogy már azon gondolkodtam, hogy kik lövik majd a büntetőket. A kapuscserén nem kellett gondolkodni. Hosszú közös pályafutásunk alatt volt már néhány ilyen történetünk a Somával. Ez úgy kezdődött, hogy több fontos meccset és trófeát vesztettünk el ötméteresekkel, és utána kezdtünk el nagyon komolyan azzal foglalkozni, hogy ez ne forduljon elő többször, és utána már a sikerek jöttek. Gyakoroltuk, gyakoroljuk is folyamatosan az ötösöket, a lövéseket, védéseket is, hiszen ilyenkor hatalmas teher nehezedik a játékosokra” – vélekedett Varga Zsolt szövetségi kapitány, aki mint edző a gyakorlásban hisz elsősorban, és abban, hogy ezekre a szituációkra is fel lehet készülni. 

Ebből a meccsből ami a legkedvesebb nekem az Vogel Soma és az ő védései, a büntető védési készségei. Ez a szív diadala volt, de azért az ilyen helyzetekben megnyugtató tud lenni, hogy a Soma nálunk van. Ő nem csak a párbajban, hanem a rendes játékidőben is két büntetőt tudott védeni, tehát az a tartás amit ő ad a csapatnak hihetetlen – nyilatkozta Manhercz Krisztián. A csapattárs a képességek, a tehetség fontosságát hangsúlyozta Soma esetében.  

És akkor a titokra a hiteles választ ki mástól is várhatnánk, mit magától a negyeddöntő legjobbjától: 

“Benne volt a pakliban, hogy így ér véget a meccs és ahogy eddig, ezúttal is készültünk rá. Nyilván örültem volna, ha a rendes játékidőben tudjuk megnyerni a meccset, de szép ez így is, és a vigyor az arcunkon ugyanolyan őszinte. Biztos, hogy a büntetőpárbajban az olaszok fejeben már ott volt, hogy meccs közben is kihagytak kettőt. Láttam a szemükben, hogy kicsit tartanak tőlem, de koncentráltam, gondolkodtam, ki hova lőheti. Hogyan készülök, és mi a titok? Statisztika, reflex, és a megérzés keveréke. Illetve nagyon fontos az, hogy bízom a lövő játékosainkban, mert ők a legjobbak a világon. Megmutatták már korábban többször is, hogy nekem elég csak egyet védeném, a többit belövik ők. Csapatként ugrunk a vízbe és úgy is mászunk ki onnan.” – nyilatkozott végül Vogel Soma a Défense Aréna interjú zónájában. 

Kapcsolódó cikkünk: