„Ha valaki hibázik, azt a társa kijavítja”

HAK Fotó: Team Hungary/MOB-Média/Molnár Ádám
2024.08.08. 07:23

Drámai csata után elődöntőbe jutott a magyar férfi vízilabda-válogatott, akik az olaszokat győzték le. A meccs egyik hőse Vogel Soma volt, aki a sorsdöntő büntetőpárbajban három lövést is hárított. Jansik Szilárd pedig szó szerint a vérét adta a győzelemért, s egy nagyon fontos üzenetet is közvetített nyilatkozatával.

A végig parázs hangulatú meccsen az olasz Condemi egy lövés közben arcon találta Jansikot, akinek felszakadt a szemöldöke, így ápolni kellett. A játékvezetők az esetet videózás után brutalitásnak ítélték, ami azt jelentette, hogy a gólt elvették, Condemit végleg kiállították, a magyarok pedig négy percre emberelőnybe kerültek és ötöst lőhettek, amit Manhercz értékesített. A bírók “pechjére” a visszajátszásokból tisztán látszódott, hogy Condemi csak a lövőmozdulat végén véletlenül találta el Jansikot, az aréna olasz fele és Alessandro Campagna szövetségi kapitány vezetésével természetesen az egész kispad óriási haragra gerjedt (4-2).

A magyar játékos szeme csúnyán vérzett, s elmondása szerint egy kicsit szédült is, de nem volt számára kérdés, hogy visszamegy a medencébe. Szerencsére erről végül a bírókat is sikerült meggyőzni, így Jansik folytatta a mérkőzést.

A drámai és Vogel parádéval végződő meccs után csúnyán felszakad szemmel nyilatkozott az M4 Sport riporterének, akinel elmondta: ahogy most is, az elmúlt tíz évben Vogel már nagyon sokszor megmentette őt. Ugyanis az utolsó Jansik lövésben benne lett volna a győzelem és a továbbjutás, ám nem lett gól… Vogel Soma viszont ott volt a büntetőknél és megmentette nem csak Jansikot, hanem a csapatot is:

„A végén ott voltam és megnyerhettem volna. De ez azért csapatsport, mert tegnap összeültünk és megbeszéltük, hogy ha valaki hibázik, azt a társa kijavítja….Még nem tudok most mosolyogni, mert olyan hullámvasúton vagyok, hogy igazából azt sem tudom hol vagyok. De fel kell fognunk, hogy olimpiai elődöntőt játszunk...

A magyarok ereje pedig nem csak a technikai tudásban, hanem ebben a felfogásban is rejlik. Persze nem csak a férfi vízilabdázóinkra igaz ez, hanem szinte az összes csapatsportra, akik ott voltak az olimpián. Nem mindenkinek jött ki a lépés úgy, hogy a legjobbak közé kerüljenek, hogy érmet szerezhessenek, ám ha az a felfogás tovább él, amelyről Jansik Szilárd beszélt, akkor fényes jövő előtt állhatunk.

A sportolókat pedig érik fizikai és lelki sebek is, mindkettővel meg kell küzdeniük. Jansik sérült szemmel vállalta a további játékot is, mert tudta, hogy a csapatának szüksége van rá, hogy csak együtt győzhetik le az olaszokat. Szerencsés volt, hogy nem lett komolyabb baj, hiszen van szituáció, amikor a folytatás nem lehetséges, s kisebb-nagyobb kihagyás vár az adott sportolóra. Benne van a játékban, előfordul. Ezzel is együtt kell élni. Ahogy a sikerrel is.

A vízilabdás fiúk megmutatták, hogy harcosok, akik a végsőkig kiállnak egymásért. Vegyünk példát róluk, legyen innentől bármi is az eredmény!

Fotó: Team Hungary/MOB-Média/Molnár Ádám

Kapcsolódó cikkünk:
Kapcsolódó témák: #olimpia | #párizs2024 | #Szemszög |