Cserediák program Vuhanban

Győri fiatalok a Sárga Daru árnyékában

Garamvölgyi Imre Fotó: Herold Emese
2024.08.08. 12:01

Cserediák programra utazott a 17 éves Horváth Levente Kína egyik legnépesebb városába, Győr testvérvárosába, Vuhanba, akit a városháza ifjúsági referense, Herold Emese kísért el a keleti kaladokat ígérő utazásra. Az öt napos programra július közepén utazott el a két győri fiatal.

Vuhan Közép-Kína legnépesebb városa, Hupej tartomány székhelye. A Jangce és a Han folyók találkozásánál fekszik. Három város, Vucsang, Hankou és Hanjang összeolvadásával jött létre. Az 1920-as években (a Kuomintang idején) Csang Kaj-sek főhadiszállása volt. Ma a város elismert politikai, gazdasági, kulturális, oktatási és közlekedési központ, továbbá itt épül Kína legnagyobb föld alatti városa is. A város klímája csapadékos szubtrópusi, ezért a négy évszak egymástól nagyon jól elkülönül. A nyár meleg és esős, emiatt a páratartalom rendkívül magas.

A város lakossága meghaladja a 14 és fél milliót, a népsűrűség így igen magas, négyzetméterenként 1500 fő él a városban. Történelme, még kínai mércével mérve is gazdag. A terület Krisztus előtt 3000-ben népesült be és a Han-dinasztia uralkodásának idején már jelentős kereskedővárosként tartották számon. 

223-ban épült a város ikonikus jelképének számító Sárga Daru Tornya, amit nagy büszkeséggel mutattak be a helyiek a győri küldöttségnek. A hagyományos technológiával épült pagoda az évszázadok során többször szinte teljesen elpusztult, ám mindannyiszor újjáépítették, legutóbb 1981-ben renoválták, ekkor modern építőanyagokat és egy liftet is kapott az épület.

„Igazi kultúrsokk volt ez a kínai utazás”- mondta az utazás után Herold Emese a győri önkormányzat ifjúsági referense – „Megdöbbentő volt tapasztalnom az európai és a keleti életszemlélet közötti különbségeket. Elképesztően szabálykövetőek a kínaiak, az itthon szokásosnak mondható kihágásokat ott nem követik el. Nagyon nyitottak, és kedvesek voltak a turistákkal, látszott rajtuk, hogy büszkék az identitásunkra, nagy kedvvel mutatták be történelmük és a mindennapjaik emlékeit, értékeit.”

Herold Emese hozzátette, hogy a szervezők rendkívül széleskörű programot állítottak össze a cserediák hét résztvevőinek. Az előadások mellett jutott idő több történeti múzeum meglátogatására is, megtekintették a kínai különlegességnek számító, egyedi játékmódot képviselő színházat valamint a hatalmas kiterjedésű város legjellemzőbb helyeit, parkjait is. Mindezek mellett ízelítőt kaptak a helyi gasztronómiából is, ami okozott némi meglepetést az európai gyomornak. Emesét leginkább a cukorba forgatott sült krumpli állította komoly próbatétel elé.

Horváth Levente két napot egy kínai családnál tölthetett, így első kézből tapasztalhatta meg a kínai vendégszeretetet.

„A helyiek leptek meg a legjobban. Rendkívül közvetlenek és segítőkészek egymással, ha pedig vendég vagy, mindent megtesznek, hogy igazan otthon érezd magad”- mondta a Kazinczy gimnázium tanulója, aki Győrből egyedüliként tudta elnyerni a vuhani „Cserediák Hét” pályázatát.