Párizs 2024 – Szép Balázs biztató, Bőhm Csaba gyenge eredményt ért el az öttusázók körvívásában

MTI Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
2024.08.08. 15:49

Szép Balázsnak közepesen, számára ugyanakkor biztató eredménnyel zárult a körvívás a férfi öttusázók olimpiai versenyében, Bőhm Csaba viszont olyan eredményt ért el a páston, amivel nehéz lesz döntőbe jutnia, vagy ott jól szerepelnie.

A sportági versenyek csütörtökön az Észak-párizsi Arénában kezdődtek meg. Az első számnak nagy jelentősége van a verseny alakulása szempontjából, mert jó kiindulást jelent a pénteki elődöntőre, az onnan továbbjutók pedig a fináléba is magukkal viszik az eredményt.

Az idén vb-ezüstérmes Szép Balázs 18 ellenfelét győzte le és 17-től kapott ki. Mivel neki nem ez az erőssége, a pozitív mérleg jó alap lehet számára a folytatáshoz.

A világbajnok Bőhm Csaba viszont nem találta a ritmust, 13 győzelemmel és 22 vereséggel nehéz helyzetbe került. Bravúrnak tűnik számára már a döntőbe kerülés kiharcolása is.

Martinek János az MTI-nek azt mondta: Bőhm azzal, hogy megnyerte a világkupadöntőt, majd a világbajnokságot is, vélhetően túl magasra tette maga számára a mércét, ezt és az olimpiai hangulatot, körítést valószínűleg nem bírta elviselni.  

“Nem is úgy mozgott a páston, mint máskor, nem tudta azt hozni, amit szokott” – mondta, hozzátéve, hogy mivel a többi számban nagyon erős, a döntőbe bejuthat, de ha ez sikerül is neki, akkor ott nem nagyon lesz esélye kiemelkedő eredmény elérésére.

A kapitány Szép Balázst illetően úgy vélekedett, hogy nem vívott kiemelkedően, de rosszul sem. Számára a döntőbe kerülés nagyobb eséllyel lehet meg, az éremszerzés azonban már nehezebbnek ígérkezik. Ugyanakkor hozzátette, hogy a lovaglás még okozhat meglepetéseket, változtathat az esélyeken.    

Az elődöntőt pénteken rendezik két 18 fős csoportban, mindegyikből kilenc öttusázó jut majd a szombati fináléba. A mezőny a körvívást követően átköltözik a Versailles-i kastély parkjában kialakított versenyközpontba. Az olimpián a világkupadöntőhöz hasonlóan már az elődöntőben is lesz majd lovaglás. Pénteken az A csoport 13, a B pedig 17 órakor kezd. A döntőt szombaton 17.30-tól rendezik.

Kapcsolódó témák: #olimpia | #öttusa | #párizs2024 |