Gyopáros Alpár: a Magyar falu program fejlesztései a helyben maradást ösztönzik

MTI Fotó: MTI/Soós Lajos
2024.08.10. 17:54

A Magyar falu program fejlesztéseinek célja, hogy a beruházások nyomán növekedjen az életszínvonal és a népességszám is a falvakban; a Győr-Moson-Sopron vármegyei Magyarkeresztúron a program indulása óta mintegy 184 millió forintnyi fejlesztés valósult - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombaton a település falunapján.

 Gyopáros Alpár, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, hangsúlyozta, a Magyar falu program egyik kiemelt célja már az indulásakor is az volt, hogy megállítsák a magyar falvakban a népességszám csökkenését.

“Nagyon sok kistelepülés van Magyarországon, amelyek népességszáma olyan ütemben csökkent az elmúlt évtizedekben vagy fél évszázadban, ami azt a kockázatot rejtette magában, hogy belátható időn belül sok falu elnéptelenedik” – fogalmazott.

Hozzátette: Magyarkeresztúrnak valamivel több, mint félezer lakosa volt, ami az elmúlt két évtizedben négyszáz környékére csökkent, vagyis a lakosság mintegy 25 százalékát elvesztette.

A Magyar falu program indulása óta viszont újra közelít az ötszázhoz a népességszám, ami mutatja, hogy van értelme ennek a munkának.

Gyopáros Alpár szólt arról, hogy a közelmúltban értékelték a programot. “Megerősítette a hitünket abban, hogy van értelme annak, amit csinálunk”, így a program folytatódni fog – fogalmazott.

A fejlesztési program a formájában is jó, mert „nem egy budapesti irodában egy tisztviselő találja ki, hogy mire van szüksége a kistelepüléseknek, hanem intenzíven járjuk az országot, találkozunk a helyiekkel és megkérdezzük, hogy mire van szükségük” annak érdekében, hogy a lakosságot helyben maradásra ösztönözzék – mondta.

Kiemelte: egyik pályázati cél sem olyan, amit ne a falvak kértek volna. A falujárást azért is folytatják, mert az élet újabb kihívásaira folyamatosan reflektálni szeretnének – tette hozzá.

Gyopáros Alpár az MTI-nek elmondta, hogy Magyarkeresztúron óvodafejlesztésre több ütemben 34,3 millió forintot fordítottak, a közösségi teret három ütemben fejlesztették csaknem 80 millió forintból, falubuszt szereztek be 14,5 millió forint értékben, emellett fejlesztették a kisboltot, a temetői infrastruktúrát és támogatták a helyi civil szervezetek munkáját.

Kapcsolódó témák: #gyopáros alpár | #Magyar falu program |