Olimpiai arannyal zárta le pályafutását Stine Oftedal

MTI Fotó: International Handball Federation
2024.08.10. 18:42

A norvég válogatott 29-21-re legyőzte a házigazda, tokiói aranyérmes és világbajnok Franciaországot a párizsi olimpia női kézilabdatornájának szombati fináléjában, Lille-ben.

A döntő első három gólját a francia együttes szerezte, a skandinávok 4-4-nél érték utol riválisukat. A hazaiak 22 perc elteltével 11-9-re vezettek, a játékrész hajrája azonban a magukra találó Európa-bajnok norvégoké volt, akik kétgólos előnnyel vonulhattak a pihenőre.

Hét perc telt el a második félidőből, amikor már négy találat volt a különbség a norvégok javára (18-14), a 42. percre pedig hatgólosra hízott az előnyük (21-15). A hazaiak rendre hibáztak a támadások befejezéseinél, és 12 perccel a dudaszó előtt gyakorlatilag eldőlt az aranyérem sorsa (24-17): 12 év után ismét, összességében harmadszor aranyérmes lett a norvég női válogatott.

A finálé legeredményesebbje a tavalyi év legjobb női játékosának választott norvég Henny Reistad lett nyolc találattal.

Az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes norvég együttes győri kézilabdázói közül Kari Brattset mind a hat kísérletét gólra váltotta, a visszavonuló norvég Stine Oftedal ötször volt eredményes, Veronica Kristiansen nem talált be. Az ETO-tól távozó hálóőr, Silje Solberg nem tudott lövést védeni. A korábban Győrben is kézilabdázó, 44 esztendős Katrine Lunde két ötkarikás bronzérme mellé harmadik olimpiai bajnoki címét érdemelte ki, a sikerből 12 hárítással vette ki a részét a fináléban.

A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO francia balátlövője, Estelle Nze Minko négy lövésből nem tudott eredményes lenni, a kapus Hatadou Sako három kísérletet hárított. A magyar bajnok és kupagyőztes Ferencvároshoz csatlakozó honfitársai közül Orlane Kanor öt gólt lőtt, Laura Glauser hat védéssel zárt.

Eredmények:
női kézilabda, olimpiai bajnok:
Norvégia (Veronica Kristiansen, Maren Aardahl, Stine Skogrand, Nora Mörk, Stine Oftedal, Silje Solberg, Kari Brattset Dale, Kristine Breistöl, Vilde Ingstad, Katrine Lunde, Marit Jacobsen, Camilla Herrem, Sanna Solberg, Henny Reistad, Thale Rushfeldt Deila)
2. Franciaország
3. Dánia

döntő:
Norvégia-Franciaország 29-21 (15-13)
korábban:
a 3. helyért:
Dánia-Svédország 30-25 (15-13)

Fotó: International Handball Federation