Tombol a kánikula

Győr+ Fotó: Pixabay
2024.08.11. 08:14

Ahogy azt előre jósolták, az augusztusi hőhullám berobbant. Mindenki vigyázzon magára és figyeljünk egymásra ebben a tikkasztó hőségben.

Vasárnap sok napsütésre számíthatunk, csak kevés felhő lesz az égen, csapadék sehol sem várható. Helyenként élénk lesz a nyugati-északnyugati szél. Délután 31 és 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Hétfőn túlnyomóan napos időben lesz részünk, de ezen a napon már előfordulhatnak átmenetileg felhősebb tájak is, viszont említésre méltó csapadék továbbra sem várható. Helyenként élénk lesz a légmozgás. A hajnali 14-23 fokot követően délutánra 29 és 38 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb maximumokat az ország északkeleti harmadán mérhetjük.

Kedden a napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, de csak elszórtan alakulhat ki átmeneti jelleggel zápor, zivatar. A szél elsősorban záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. A csúcshőmérséklet 29 és 38 fok között alakul, az ország déli felén lesz melegebb.

Szerdán sok napsütésre számíthatunk, de a Dunántúlon délután gyakrabban zavarhatják gomolyfelhők a napsütést. Nyugaton néhol egy-egy zápor nem kizárt. Többfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. A legmelegebb órákban 30-38 fokot mutathatnak a hőmérők. 

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Zápor, zivatar csak elszórtan fordulhat elő. Továbbra is kitart a hőség, a csúcshőmérséklet 31 és 39 fok között alakulhat. – írja az idokep.hu.

Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással nem kell számolni. Az elkövetkező napokban azonban meleg, szubtrópusi eredetű és száraz légtömeg tölti ki hazánk légterét. Az országos tisztifőorvos elrendelte a másodfokú hőségriasztást vasárnaptól jövő hét péntek éjfélig az ország egész területére. Ebben az időszakban napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27 Celsius-fok lesz.

Ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok.

A kánikula mellett ezekben a napokban számolni kell a parlagfű-allergiás tünetek fokozódásával is. A gyomnövény pollenszórása mostanra országosan eléri a közepes szintet. – adta hírül a hazipatika.com.

Kapcsolódó témák: #időjárás | #kánikula | #nyár |