Az olimpiai bajnok civilben nyomozó

Győr+ Fotó: MTI/Nagy Zoltán/police.hu
2024.08.11. 13:52

Egy ország szorított ma Gulyás Michelle-nek a párizsi olimpián. A rendőrség kék családja különösen, hiszen az öttusázó nemrég végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, rendőr hadnagy, nyomozó. Michelle olimpiai bajnok lett! – írja a police.hu.

Kalandos gyermekkora volt. Édesapja vezető olajipari szakemberként olykor hosszasabban külföldön dolgozott, ilyenkor vele tartott a család is. Gulyás Michelle Londonban született, Milanóban (és kicsit Magyarországon) járt óvodába, az általános iskolát már Szlovéniában kezdte el, végül Magyarországon fejezte be, miként a gimnáziumot is. Bár a családjában mindenki gazdasági szakember, őt mégis a humán terület érdekelte. És a sport.

Meséli: úgy lett sportoló, hogy a játszótéren figyelt fel valaki arra, hogy milyen ügyes, és biztatta az anyukáját, hogy vigye el a szertornázni. Édesanyja megfogadta a tanácsot, és az akkor ötéves kislányt elvitte a Postás SE tornaklubjába, ahol megismerkedett a tornasporttal, majd ott is ragadt hat évig. Tornázott Magyarországon és Szlovéniában is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

12 évesen aztán úgy érezte, nem igazán neki való egy pontozásos sportág, vágyott valami egyértelmű visszajelzésre. Öttusára váltott, amelyhez kitűnő alapokat adott a szertorna. Ritmusérzéket és mozgáskoordinációt a víváshoz, az úszáshoz, valamint a lovagláshoz. Kitartást az úszáshoz és a futáshoz. Koncentrált figyelmet a lövészethez. Különben pedig az öttusa egyáltalán nem azt jelenti, hogy az öttusázók valamicskét konyítanak öt sportághoz, aztán ha egyikben-másikban kijön a lépés, érkezik majd az eredmény is. Gulyás Michelle szerint annyira sokat gyakorolnak minden számban, hogy kis többletenergiával lehetnének úszók, vívók, futók, sportlövők vagy versenylovasok is. Utóbbiak talán már csak korlátozott ideig, a lovaglás ugyanis hamarosan kikerül az öttusa számai közül, és jöhet helyette bármi, ez a sportág már sohasem lesz olyan, mint korábban volt.

A napi öt edzés mellett az egyetemi évek idején még némi buli, mozi vagy színház is belefért a mindennapjaiba. Az egyenruhás életet pedig azért választotta, mert tudta, hogy a katonaság és a rendőrség is kiemelten támogatja a sportolókat, ráadásul az öttusa afféle „egyenruhás” sportág, de mielőtt valaki azt gondolná, hogy az egyetemi diplomáját ingyen kapta, szögezzük le: keményen megdolgozott érte. Támogatást viszont valóban kapott.

Mert miközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán nyomozónak tanult, egyre-másra jöttek az eredmények. Az egyetemen és a sportpályán is. Szerzett felnőtt világbajnoki ezüst- és bronz-, valamint Európa-bajnoki bronzérmeket (korábban az ifjúsági, később az U19-es világbajnokságokon aranyat, ezüstöket), és újonc olimpikonként a 2021-es tokiói nyári olimpiai játékokon öttusában 12. helyezést ért el.

Miközben az olimpiára készült, népszerűsítő előadásokkal a toborzásban segített, emellett az egyetemi sportversenyek szervezéséből is aktívan kivette a részét. Már jelentkezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mester szakára, kiberbiztonsággal foglalkozik majd. És reméljük, az öttusát sem hagyja abba. Kinyomoz még egy-két utat, amely a győzelemhez vezet.

Forrás: Trencsényi Zoltán/police.hu
Fotó: Magyar Rendőrség Facebook oldala

Kapcsolódó cikkünk:
Kapcsolódó témák: #112 | #olimpia | #párizs2024 | #rendőrség |